Eurovolinik: organiseeritud kuritegevus on sama suur oht kui terrorism

Copy
Belgia siseminister Annelies Verlinden (vasakul) ja Euroopa Komisjoni siseasjade volinik Ylva Johansson Antwerpeni sadamas.
Belgia siseminister Annelies Verlinden (vasakul) ja Euroopa Komisjoni siseasjade volinik Ylva Johansson Antwerpeni sadamas. Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP / SCANPIX

Organiseeritud kuritegevus kätkeb endas sama suurt ohtu Euroopa Liidu riikidele kui terrorism, hoiatas eile Euroopa Komisjoni siseasjade volinik.

Ylva Johansson ütles seda, külastades Belgias Antwerpeni sadamat, mis on muutunud suurimaks kokaiini väravaks Euroopasse.

«Me peame võitlema samasuguse energia, pühendumuse ja otsustavusega» organiseeritud kuritegevuse vastu, rõhutas ta.

Rootsi eurovolinik ütles, et tema kodumaal sai eelmisel aastal 90 pommirünnakus ja 388 tulistamises surma vähemalt 61 inimest ning suuresti oli nende vägivallaaktide taga uimastikaubandus.

Rootsi, mis on praegu Euroopa Liidu eesistuja, on seadnud organiseeritud kuritegevuse vastu võitlemise tugevdamise üheks prioriteediks.

Johansson rõhutas probleemi taset, tuues näitena ähvardused, mida kuritegelikud rühmitused on teinud Belgia justiitsministri Vincent Van Quickenborne ja Hollandi peaministri Mark Rutte vastu.

Belgia võimud konfiskeerisid eelmisel aastal Antwerpeni sadamas ligi 110 tonni kokaiini.

Johansson suundub sel kuul koos Belgia siseministriga visiidile Ecuadori ja Colombiasse, et püüda tugevdada koostööd nende riikide võimudega.

«On selge, et need organiseeritud kuritegelikud grupid on piiriülesed, nad on rahvusvahelised, ning sestap on meil vaja rahvusvahelist koostööd,» ütles eurovolinik.

«Võitluseks võrgustiku vastu on vaja võrgustikku.»

Belgia siseminister Annelies Verlinden ütles omakorda, et tema riik tõhustab koostööd Ladina-Ameerika maadega.

Ta kritiseeris aga väljaandmiste puudumist Araabia Ühendemiraatidest, kus «varjuvad narkoparunid».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles