IGOR TARO UKRAINA PÄEVIK Ohtlik seisukord Ida-Ukraina rindelõikudes püsib (1)

Igor Taro
Copy
Ukraina sõdur sõjamasinaga Bahmuti lähedal rindel, 7. veebruaril 2023. a.
Ukraina sõdur sõjamasinaga Bahmuti lähedal rindel, 7. veebruaril 2023. a. Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP/Scanpix

UKRAINA PÄEVIK 7.02: muutusi rindel on vähe, mis eelmiste päevade arenguid silmas pidades on pigem hea. Jätkub tendents Vene okupantide keskendumisele Bahmuti operatiivsuunale ning katsetele tegutseda aktiivsemalt Luhanski operatiivsuunal ja Vugledari suunal.

  • Bilogorivka piirkonnas võisid ukrainlased oma taktikalist olukorda isegi pisut parandada.
  • Bahmutist läänes on vene okupandid Ivanivske küla ees takerdunud ja proovivad suruda läände.
  • Marjinkas on linnaservas rindejoone ebaoluline nihkumine, linnas sees okupandid ei edene.

Vene okupantide kaotused Ukraina peastaabi andmeid päeva alguses - isikkoosseisu 133190 (+1030), tanke 3245 (+14), soomukeid 6443 (+28), suurtükke 2232 (+1), raketiheitjaid 461, õhutõrjesüsteeme 227, lennukeid 294, helikoptereid 284, droone 1958.

Võib ju küsida, kuidas need isikkoosseisu kaotuste numbrid nüüd nii suureks on läinud. Kõige tõenäolisemalt on tegu Vene väejuhatuse poolt ebarealistlike eesmärkide ja tähtaegade püstitamisega üksustele, kes pole ülesannete täitmiseks valmis.

Kogu selle uue pealetungi perioodi Soledari piirkonnas, samuti mujal, on praktiseeritud väiksemate jalaväeüksuste kasutamist. Nad on rünnanud kindlustatud positsioone, üritades ukrainlasi tabada massiga. Sellepärast on venelaste rünnakute aktiivsuse kasv olnud alati kooskõlas kaotuste kasvuga.

Ukrainlaste kaitse põhilähenemine on kontrollida lahinguruumi õhust ning anda efektiivseid tulelööke kaudtulerelvadest vastase koondumisaladele – kas juba rünnakuformatsiooni võtmisel või rindejoonele lähenemisel.

Luhanskis ja Bahmutis peavad ukrainlased survele vastu

Luhanski operatiivsuunal on teateid Vene okupantide katsetest suruda ukrainlasi Novoselviskes Svatovo lähedal ja Kreminnast Dibrova piirkonnas. Bilogorivkas paistavad ukrainlased olevat oma taktikalist olukorda pisut parandanud, kuid surve neile ilmselt jätkub.

Bahmuti operatiivsuunal on muutusi üsna vähe, mis on juba hea märk, kuna kõneleb ukrainlaste võimest pealetungivat vastast tagasi hoida. Väga väikesed nihked on olnud Bahmuti idarerval linnast välja ja Bahmutist läänes, aga mitte maantee suunal, vaid kõrvale. Linnas sees on olukord stabiilne ja kindlasti ka raske. Ivanivkse piirkonnas hoiavad ukrainlased kaitset.

Olukord on kriitiline, kuid võrreldes eelnevate päevadega pole väga palju hullemaks veel läinud.

Donetskis ja Zaporižžjas on olukord muutusteta

Donetski operatiivsuunal on kindlasti ponnistusi Vene okupantide poolt, kuid tulemusi eriti ei paista. Marjinkas on nad üritanud linnast väljas lõuna poolt hakata edasi suruma, kuid saavutanud vaid ebaolulist edenemist.

Katsed rünnata Vugledariga seotud tiibasid Novomõhhailovka kandis pole neile edu toonud. Suur osa kaotatud tehnikast läheb ilmselt selle piirkonna arvele.

Zaporižžja operatiivsuunalt pole muid uudiseid peale kaudtulelöögide rindeasulatele Zaporižžja ja Hersoni suunal. Hersoni linn sai möödunud päeva algul rohkem pihta, samuti Mõkolaivi oblast, kus sai kannatada ka energiataristu.

Mariupoli linnast on teatatud viiest võimsast plahvatusest sadama piirkonnas ning seejärel okupatsioonivägede õhuväe tihedast liiklusest piirkonnas. Põhjus ja tulemused ebaselged.

Venemaa võtab Zaporižžja elektrijaama üle

Eelmises sissekandes jäi mainimata, et Venemaa teeb pingutusi Zaporižžja tuumaelektrijaama ümberühendamiseks oma energiavõrguga ning on sinna toonud märkimisväärsel hulgal tööjõudu Kalinini tuumaelektrijaamast.

Kuna kohalikud töölised valdavalt okupantidega koostööd ei tee, siis üritatakse neid asendada. Väga suurt perspektiivi sellel üritusel muidugi pole, kuna mitte keegi ei tunnista Venemaa õigust okupeeritud elektrijaama käsutada ning kogu sealt saadav energia loetakse nii Ukraina kui Rahvusvahelise aatomienergia agentuuri poolt varastatuks.

Okupandid peavad tuumajaama teenindava Energodari linna maha jätma niipea, kui Ukraina väed jõuavad Melitopoli linna juurde ning suure tõenäosusega juhtuks see Ukraina vastupealetungi üsna algusfaasis.

Saksamaa keeras tankikraanid lahti

Kõigi nende meeletute kaotuste ja Lääne relvaabi otsuste valguses üritas Vene sõjaroimade ja kallaletungiminister šoiguda tasakaalustamiseks okupantide võitudest ja loetles ette kõik väiksemad külad, mida nad on suutnud viimase kuu ajaga oma kahurilihaga ära katta.

Linnamõõtu on seal ainult Soledar, ülejäänud väikesed asulad selle ümbruses. Ei unustanud ta kahte väikest küla ka Zaporižžja suunal, mida Vene okupandid suutsid 100-kilomeetrisel rindejoonel hõivata.

Kõige selle käigus kinnitas šoiguja, et Vene armee tegeleb Lääne tehnika järjekindla purustamisega. Ilmselt on ta vaadanud päris palju neid videosid, kus Abramsi tankid ja veel mingid lääne soomukid põlevad, aga mitte käesoleval aastal ja mitte Ukrainas.

Tankiuudised on olnud positiivsed, Saksamaa on keeranud tankikraanid lahti ning Ukrainale on lubatud ka vanemat tüüpi Leopard-tanke eri Euroopa riikidest vähemalt brigaadi jagu ja võib-olla rohkemgi.

Ukraina komplekteerib täiendavaid üksusi

Praeguseks on laekunud mõne päevaga juba 8000 avaldust Ukraina vabastamiseks komplekteeritavatesse üksustesse, mida ukrainlased nimetasid pealetungikaardiväeks. Kogu planeeritava 8 brigaadi koosseis peaks olema umbes 24 tuhande kanti, seega kolmandiku jagu olemas.

Erinevalt Vene okupatsioonivägedest ei tohi sinna kandideerivatel vabatahtlikel olla kriminaalkaristusi. Iseenesest pole selline lähenemine strateegilise kommunikatsiooni mõttes sugugi paha – tavamobilisatsiooni asemel tehakse väga selget ja eesmärgipärast üksuste komplekteerimist.

Kes ei tahaks osaleda üksuses, mille eesmärk on vastane kodumaalt minema kupatada. Paistab, et seda kevadet oodatakse Ukrainas eriti kannatamatult.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles