Välisluureamet: Venemaa alustab tänavu graafikuvälise «Zapad 2023» õppusega (3)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Välisluureameti raporti tutvustus.
Välisluureameti raporti tutvustus. Foto: Eero Vabamägi

Ehkki rotatsiooni järgi on kord kätte jõudnud õppuseks «Tsentr 2023», siis välisluureametile teadaolevalt alustab Venemaa taas Lääne-Venemaa sõjaväeringkonnale suunatud õppusega «Zapad». 

«Meil on olemas Venemaa teadaanne, et õppus toimub. Ühtegi muud liigutust maastikul me hetkel veel näinud pole ja tõenäoliselt on liiga vara,» selgitas välisluureameti juht Kaupo Rosin, kelle viitel võib õppust, nagu teisigi Venemaa suurõppusi, oodata sügise poole. 

Välisluureameti hinnangul võib õppus olla demonstratsioon lääne suunal: «Et Venemaal on piisavalt jõudu tegutseda ka teistel suundadel. Kahtlemata oleks see ka sõjalise surve avaldamine Balti riikide ja Poola vastu,» ütles Rosin, lisades, et Venemaa õppused pole tingimata kaitseotstarbelised, vaid ka ründeotstarbelised. 

Tavapärase õppusena toimus nädalane «Zapad» viimati 2021. aastal Lääne-Venemaal, Valgevenes ja Läänemerel. Moskva teatel oodati selles osalema 200 000 sõjaväelast.

Tutvu täispika raportiga välisluureameti kodulehel

Toimuma peaks «Tsentr 2023»

Venemaal on igal aastal relvajõudude õppetsükli kulminatsiooniks strateegiline ühendõppus, mis aasta-aastalt roteerub nelja sõjaväeringkonna vahel (näiteks «Kavkaz 2020», «Zapad 2021», «Vostok 2022» jne), kuid mastaabilt ei kvalifitseeru need alati manöövriteks. 2023. aastal peaks rotatsiooni alusel toimuma «Tsentr 2023», mistõttu ei ole «Zapad 2023» tavapärane osa strateegiliste õppuste rotatsioonist.»

Allikas: välisluureamet

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles