Meedia: Bundestagi liige käis Leedu visiidi kattevarjus Valgevenes (1)

BNS
Copy
Saksa parlamendi liige Petr Bystron 19. jaanuaril 2023.
Saksa parlamendi liige Petr Bystron 19. jaanuaril 2023. Foto: Odd Andersen

Saksa paremäärmuslik parlamendiliige kasutas visiiti Leedu seimi, et sõita Valgevenesse, teatas kolmapäeval Leedu rahvusringhäälingu LRT uuriva ajakirjanduse osakond.

LRT andmetel külastas mullu novembri keskel Leedu seimi Saksa paremäärmusliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) esindaja, Bundestagi liige Petr Bystron. Seimi liige Remigius Žemaitaitis väljastas talle pääsme parlamenti.

LRT tuvastas, et visiidist seimi sai kattevari Bystroni salareisile Valgevenesse. Žemaitaitis väidab, et kohtumine Bystroniga toimus viimase algatusel ning ta ei teadnud külalise plaane.

Bundestagile esitatud avalduse järgi pidi Bystron looma Leedus parlamentaarseid suhteid ja kohtuma vabakonna esindajatega. Pärast paari foto tegemist seimis ja kohvi joomist lahkus ta aga 16. novembril Medininkai piiripunkti kaudu Valgevenesse ning naasis Leetu kolme päeva pärast.

Bystron esitas Bundestagile reisi ja seimikülastuse kohta aruande, et tema reisikulud kaetaks parlamendi vahenditest. Saksa parlamendi liikmed nimetasid juhtumit kahtlaseks ja tõstatasid küsimuse, kas nende kolleeg külastas Valgevenes käies ka Venemaad.

Mullu kevadel kohtus Riias Bystroniga ka teine seimi liige Valdemaras Valkiūnas. Ta väidab, et kohtus Saksa äärmuslasega juhuslikult, möödaminnes. Neid tutvustas Euroopa Parlamendi liikme Tatjana Ždanoka abi, Läti Vene Liidu liige Normunds Grostiņš.

LRT andmetel on Bystron üks Saksamaa parlamendi radikaalsemaid liikmeid, kes on Ukrainale relvade tarnimise ja Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioonide vastu.

Uurimise andmed näitavad, et AfD liikmed on alates 2018. aastast Leedus käinud vähemalt 13 korda ja osalenud meeleavaldustel.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles