Erdoğan tunnistas puudujääke maavärina päästetöödel (1)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan käis ringreisil riigi kaguosas Kahramanmarase linnas.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan käis ringreisil riigi kaguosas Kahramanmarase linnas. Foto: Adem Altan / AFP / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan tunnistas kolmapäeval puudujääke tema valitsuse vastuses võimsale maavärinale, mis nõudis tuhandeid inimelusid.

«Loomulikult on puudujääke. Tingimused on palja silmaga näha. Selliseks katastroofiks ei ole võimalik valmis olla,» ütles Erdoğan oma seni kõige otsekohesemas vastuses kriitikale, et tema valitsus ei ole suutnud tagada piisavalt päästjaid ja abi.

Marus elanikud on öelnud AFP-le, et riigi ametkonnad ei ole suutnud pakkuda õigeaegselt toitu, telke ega varustust lõksus ellujäänute otsimiseks.

AFP korrespondendid nägid meeleheitel inimesi kaevamas lähedasi rusude alt välja paljaste kätega.

Türgit ja Süüriat raputanud võimas 7,8-magnituudine maavärin tappis kolmapäeva varase õhtu seisuga vähemalt 11 719 inimest. Kannatada on saanud veel kümned tuhanded, miljonid on jäänud ulualuse ja soojata.

Enim kannatada saanud Hatay provintsi väisanud Erdoğan tõrjus kohalike elanike kriitikat, et päästetöödel ei osale piisavalt politseinike ja sõdureid.

«Osa väärituid, ebaausaid inimesi esitavad valeväiteid, nagu nad ei oleks Hatays sõdureid ega politseinike näinud,» rääkis Erdoğan telepöördumises. «Meie sõdurid ja politsei on väärikad. Me ei luba halva kuulsusega inimestel neist niimoodi rääkida.»

Ta lisas, et provintsis on üle 21 000 päästetöötaja, nende seas sõdurid ja politsei. Ta lubas, et «kedagi ei jäeta kaitseta».

«Võttes kasutusse kõiki vajalikke meetmeid, reageerime katastroofile viisil, mil keegi ei jää rusude alla ja keegi ei jää kannatama,» ütles Erdoğan.

Türgis on kriitika valitsuse tegematajätmiste koha pealt seoses maavärinaga muutunud üha valjemaks ning varem kolmapäeval muutus sotsiaalmeediaplatvorm Twitter riigi peamistes mobiilsidevõrkudes ligipääsmatuks.

AFP reporterid ütlesid, et ei saanud sotsiaalmeediaplatvormile Türgis ligi.

Seireportaal netblocks.org teatas, et ligipääs Twitterile on Türgis piiratud mitme internetipakkuja võrkudes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles