POSTIMEES KIIEVIS ⟩ Ukrainas käib sõda ühtviisi okupantide ja monumentidega

Margus  Martin
, ajakirjanik, Kiiev
Copy
Vene lenduri Valeri Tškalovi monumendiga sõdisid linnavõimud Kiievis alates 2016. aastast.
Vene lenduri Valeri Tškalovi monumendiga sõdisid linnavõimud Kiievis alates 2016. aastast. Foto: TSN

Ukraina kultuuriministeerium otsustas jätta paar Kiievis asuvat nõukogudeaegset mälestist pärandkultuuri objekti staatusest ilma ning andis sellega rohelise tule nende eemaldamiseks. Pikemalt mõtlemata pandigi esimesele monumendile koormarihmad ümber ja tõsteti kraanaga postamendilt veoki kasti.

Lühikese õhu- ja veidi pikema autosõidu saanud ausammas, mis kolmapäeval rahva pilgu alt kadus, oli Ševtšenko linnaosas (mitte just väga kaua aega tagasi plahvatasid samas kandis Vene vägede raketid) Hontšari ja Kotsiubinskõi tänava nurgal kõrgunud nõukogude katsepiloodi Valeri Tškalovi monument.

Tškalovil puudus Ukrainaga ja veel vähem Kiieviga igasugune seos. Samasuguseid Tškaloveid leiab ilmselt veel mitmelt poolt mujaltki. Laial Venemaal kindlasti. Ukrainas Dniproski peaks olema veel vähemalt üks samale mehele püstitatud ausammas, kui seda pole juba jõutud minema vedada.

Kiievi linnavolikogu aseesimehe Dmõtro Belotserkovetsi sõnul kulus selleks, et saavutada kokkulepe kultuuriministeeriumiga punamonumentide riiklikust kultuuriregistrist mahavõtmiseks, seitse aastat. «Linnavolikogu pöördus [punamonumentide] küsimuses ministeeriumi poole esimest korda 2016. aastal. Tškalovi monumendi lammutamiseks ei kulunud meil [kolmapäeval] ühte päevagi,» lausus Belotserkovets ning lisas, et okupantide kultuuril pole Ukrainas kohta.

Järgmisena plaanitakse Kiievis eemaldada nõukogude kindrali Nikolai Vatutini ausammas. Luba selleks on antud. Linnavõimud ootavad kultuuriministeeriumi otsust veel kahe monumendi mahavõtmiseks: üks on püstitatud kommunist Mõkola Ščorsile ning teine poeet Aleksandr Puškinile.

Muutusi oodatakse samuti Poltavas, kust leiab kuulsa, Vene ja Rootsi vägede vahel Põhjasõja ajal peetud, Poltava lahingu tähistamiseks püstitatud Peeter I monumendi. Läbirääkimised selle eemaldamiseks riigi- ja Poltava linnavõimude vahel käivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles