Põhja-Korea näitas sõjaväeparaadil rekordarvu rakette

BNS
Copy
Paraadpilt.
Paraadpilt. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP/SCANPIX

Põhja-Korea liider Kim Jong-un võttis vastu sõjaväeparaadi, millel näidati rekordarvu tuuma- ja mandritevahelisi ballistilisi rakette (ICBM), edastas neljapäeval riigimeedia.

Paraad korraldati tähistamaks Põhja-Korea relvajõudude loomise 75. aastapäeva, teatas uudisteagentuur KCNA.

Riidimeedia edastatud fotodel on näha, et Kim oli 8. veebruari õhtul paraadil koos oma abikaasa Ri Sol-ju ja tütre Ju Aega. Neid ümbritsesid Pyongyangi Kim Il-sungi nimelisel keskväljakul tähtsaimad kindralid.

Paraadil näidati vähemalt 10 riigi suurimat Hwasong-17 ICBM raketti, samuti sõidukeid, mis on ilmselt mõeldud tahkekütusega ICBM-ide vedamiseks, edastas Soulis baseeruv portaal NK News.

KNCA teatel osales paraadil ka taktikalise tuumategevuse üksus ning näidati riigi suurimat tuumarünnaku võimekust.

Analüütikud märkisid, et näidatud relvastus annab tunnistust Põhja-Korea edusammudest, mis võivad osutuda väljakutseks USA-le.

«Nad näitasid viimasel paraadil rohkem ICBM-e kui kunagi varem, see on kooskõlas Kim Jong-uni pikaajalise suunisega tuumapommide ja nende kohaletoimetamise vahendite masstootmisest,» ütles USA-s baseeruv analüütik Ankit Panda AFP-le.

«Põhja-Korea on nüüd näidanud, et nende tuumajõud pole kaugeltki piiratud,» lisas ta.

Teised analüütikud märkisid, et suurima arvu moodsate Hwasong-17 rakettide näitamisega saatis Pyongyang selge sõnumi.

«Sellega püüab Põhja-Korea kuulutada end täieõiguslikuks tuumajõuks,» ütles Souli Ewha ülikooli professor Leif-Eric Easley.

Põhja-Korea liider on alates mullu novembrist võtnud oma praegu 10-aastase tütre Ju Ae kaasa arvukatele üritustele, mis võib anda märku, et tema on isa võimalik mantlipärija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles