IGAVENE ARMASTUS Inglismaa Kirik asub LGBT+ tsiviilabielusid õnnistama (3)

Postimees
Copy
Inglismaa Kiriku sünood, 9. veebruar 2023.
Inglismaa Kiriku sünood, 9. veebruar 2023. Foto: James Manning / AP / Scanpix

Inglismaa Kirik hääletas täna samasoolistes tsiviilabielus paaridele kiriklike õnnistuste lubamise poolt.

Inglismaa Kiriku (Church of England) assamblee piiskoppide 250 poolt- ja 181 vastuhäält lõpetas aastaid kestnud valulikud lahkarvamused ja erimeelsused samasoolisuse üle, kirjutas The Guardian. 

Konservatiivne anglikaani õigeusu rühmitus aga ütles, et piiskopid hülgasid Piibli autoriteedi ja ülejäänud anglikaanide meelestatuse.

Sinod ei muutnud keeldu vaimulikel ise samasooliste tsiviilabielusse astuda.

Inglismaa kiriku peapiiskop Justin Welby sõnas, et toetab samasooliste tsiviilabielus olevate paaride kiriklikku õnnistamist: mitte laiema ühiskonna mõju tõttu, vaid sellepärast, et see on õige otsus, tuginedes pühakirjale, mõistlikkusele ja traditsioonile.

Samas kinnitati doktriin kiriklike abielude kohta, mis lubatakse ainult mehe ja naise vahel ning lisati, et õnnistused ei viita õpetusest kõrvalekaldumisele.

Tunnistades konservatiivsete kristlaste muret, et see on esimene samm samasooliste paaridele abieluvõrdsuseni, ütles Welby: «ärgem andke järele hirmule tuleviku ees, mida me ei saa ette näha ega kontrollida». 

Peapiiskop Welby kinnitas, et tema elus, südames ega palvetes ei ole tähtsaimat anglikaanide turvalisusest ja õitsengust. 

«Esimest korda võtab (Inglismaa - toim) peakogudus avalikult, tingimusteta ja rõõmuga samasoolised paarid kirikus vastu,» seisis Põhja-Inglismaa Yorki piiskopi avalduses. 

Piiskoppide juriidiline nõuanne on, et preestrid võivad pakkuda õnnistusi seni, kuni nad ei käsitle kahe samasoolise isiku tsiviilabielu pühale abielule (ing. k. holy matrimony) vastavana.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles