ÜLEVAADE ⟩ Hiina luureõhupallid tegutsevad üle maailma

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Ühendriikide mereväelased Hiina luureõhupalli Lõuna-Carolina rannikul veest välja tõmbamas. 
Ühendriikide mereväelased Hiina luureõhupalli Lõuna-Carolina rannikul veest välja tõmbamas. Foto: U.S. Navy Photo/Reuters/Scanpix

Washingtoni sõnul ei ole Ameerika maailmaosast avastatud Hiina luureõhupallid erand, Peking kasutab selliseid seadeldisi riikide sõjalise võime hindamiseks kogu maailmas.

«Me oleme juba jaganud teavet kümnete riikidega kogu maailmas nii Washingtonist kui oma saatkondade kaudu. Me teeme seda, sest Ühendriigid ei olnud ainus sihtmärk laiemas programmis, mis on rikkunud riikide suveräänsust viiel mandril,» lausus Ameerika Ühendriikide välisminister Antony Blinken pressikonverentsil Lõuna-Carolina rannikul alla tulistatud Hiina luureõhupalli juhtumi kohta.

Pärast seda, kui Washington teatas laupäeval Hiina luureõhupalli allatulistamisest Atlandi ookeani rannikul, kuhu see oli jõudnud pärast kogu Ühendriikide mandriosa läbimist, ütles Pentagon, et samalaadseid õhupalle märgati riigi õhuruumis kolmel korral Donald Trumpi administratsiooni ajal ja vähemalt korra Joe Bideni presidendiaja alguses. Mõni päev hiljem teatati samasuguse õhupalli nägemisest Ladina-Ameerikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles