Hollandi politsei uurib Anne Franki muuseumi seinale kuvatud vihasõnumit (1)

Copy
Anne Frank Amsterdamis 1940.
Anne Frank Amsterdamis 1940. Foto: imago images/United Archives/Scanpix

Hollandi politsei hakkas täna uurima laseriga projitseeritud sõnumit Anne Franki Majal Amsterdamis, mida muuseum nimetab antisemiitlikuks ja rassistlikuks.

Sõnum viitas paremäärmuslikule vandenõuteooriale, mille kohaselt koonduslaagris surnud juudi tüdruk ei kirjutanud oma kuulsaks saanud päevikut ise.

Pilte projektsioonist näitas üks USA Telegrami kanal.

«See juhtus sel nädalal, meid teavitati ja me uurime seda,» ütles Amsterdami politsei pressiesindaja.

Anne Franki majamuuseum Amsterdami kanali ääres, kus tema pere elas ja kus tüdruk end Teise maailmasõja ajal natside eest varjas, on juhtunust šokeeritud.

Muuseum, mida külastab aastas ligikaudu miljon inimest, teatas juhtunust politseile ning võttis ühendust linnavõimude ja prokuratuuriga.

Sõnumis seisis: «Anne Frank, pastaka leiutaja». See viitab valeväitele, et päevik oli osaliselt kirjutatud pastakaga, mida aga hakati kasutama alles pärast sõda.

Väide põhineb avastusel, et Anne Franki paberite hulgast leiti 1980. aastatel mitu pastakaga kirjutatud lehte, kuid tegelikult unustas need sinna üks 1960. aastate uurija, vahendas Hollandi meedia.

Muuseum on välja selgitanud, et sõnumit projitseeriti seinale esmaspäeva õhtul mitme minuti vältel, ja seejärel ilmus see vihavideona Telegramis.

«Projektsiooni ja videoga rünnatakse Anne Franki päeviku ehtsust ja õhutatakse viha. See on antisemiitlik ja rassistlik film,» ütles muuseum.

Anne ja tema pere varjasid end kanaliäärses majas kaks aastat alates 1942. aastast, kui Hollandi okupeerinud natsid juute eriti julmalt taga kiusama hakkasid. 1944. aastal nad reedeti ja viidi koonduslaagrisse.

Anne ja tema õde surid 1945. aastal Bergen-Belseni koonduslaagris. Ainsana eluga pääsenud isa Otto Frank leidis päeviku pärast sõda Amsterdami naastes.

Tagasi üles