Moldova peaminister astus tagasi

Copy
Moldova peaminister Natalia Gavrilița, kes täna tagasi astus.
Moldova peaminister Natalia Gavrilița, kes täna tagasi astus. Foto: Olivier Hoslet/Epa/Scanpix

Moldova läänemeelne peaminister Natalia Gavrilița astus täna tagasi ja valitsus kukkus kokku. Peaministrikandidaadiks esitati riigi julgeolekunõukogu sekretär, presidendi julgeolekunõunik Dorin Recean

«Mul on tulnud aeg teatada tagasiastumisest,» ütles Gavrilița pressikonverentsil ja lisas, et mitte keegi ei oleks oodanud, et 2021. aasta suvel valitud valitsusel tuleb hakkama saada nii paljude kriisidega, mille põhjuseks on Venemaa agressioon Ukrainas.

Põhiseaduse järgi toob peaministri tagasiastumine kaasa kogu valitsuse tagasiastumise. Riigi president kirjutab alla valitsuse tagasiastumise seadlusele.

Valitsuskabinet jätkab oma ülesannete täitmist kuni uue valitsuse vandeandmiseni. President nimetab parlamendis uue peaministri kandidaadiks pärast konsulteerimist parlamendifraktsioonidega.

Peaministrikandidaat astub 15 päeva jooksul parlamendi ette ja palub viia läbi uue valitsuse usaldushääletus.

Gavrilița ametiaega on iseloomustanud rida probleeme: terav energiakriis, järsult kiirenenud inflatsioon, mitmed muret tekitavad vahejuhtumid, nagu Ukraina suunas tulistatud Vene raketid, mis läbivad Moldova õhuruumi.

Samuti kannatas riik elektrikatkestuste all pärast Venemaa õhurünnakuid Ukraina energiainfrastruktuuri vastu. Riik on püüdnud ka vabaneda oma sõltuvusest Venemaa gaasist.

Riigis puhkesid laialdased protestid hinnatõusu tõttu, eriti Moskvast pärit gaasi hinnatõusu osas, mida Chişinău on kirjeldanud kui osa Kremli kampaaniast, mille eesmärk on destabiliseerida valitsust.

«Ma usun Moldova rahvasse. Ma usun Moldovasse,» ütles ta pressikonverentsil. «Ma usun, et me suudame kõikidest raskustest ja väljakutsetest üle saada,» lisas Gavrilita.

«Ma võtsin valitsuse üle korruptsioonivastase, arengut toetava ja euroopameelse mandaadiga ajal, mil korruptsiooniskeemid olid vallutanud kõik institutsioonid ja oligarhid tundsid end puutumatutena,» ütles Gavrilița.

«Me sattusime kohe silmitsi energiašantaažiga, ja need, kes seda tegid, lootsid, et me anname alla,» seletas Gavrilița

«Meie valitsuse vaenlased vedasid kihla, et me käitume nagu eelmised valitsused, kes loobusid energiahuvidest ja reetsid riigi huvid lühiajaliste hüvede vastu,» lisas ta.

President Maia Sandu tänas Gavrilițad tohutute ohvrite ja püüete eest juhtida riiki nii paljude kriiside ajal.

«Enneolematutest väljakutsetest hoolimata valitseti riiki vastutustundlikult, suure hoole ja pühendunud tööga,» rõhutas president. «Meil on stabiilsus, rahu ja areng, kuigi teised tahtsid sõda ja pankrotti,» lisas Sandu

Presidendil tuleb nimetada uus valitsus, mille peab heaks kiitma 101-kohaline parlament.

Sandu lubas parlamendifraktsioonidega konsulteerida ja esitada peaministrikandidaat.

Majandusteadlane Gavrilița nimetati peaministriks 2021. aasta augustis, kui tema läänemeelne Aktsiooni- ja Solidaarsuspartei (PAS) oli võitnud parlamendivalimised, lubades reforme ja suunda EL-i.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles