REPORTAAŽ Raketirünnakuid trotsiv elektrik: «Mis parata, peame lootma õhutõrjele!» (2)

Margus Martin
, ajakirjanik, Kiiev
Copy

Reede hommik Kiievis. Miski ei ennusta järjekordset raketirünnakut kriitiliselt tähtsatele infrastruktuuriobjektidele, kuigi vahetult enne kokkulepitud kohtumist Ukraina rikkaimale inimesele Rinat Ahmetovile kuuluva energiafirma DTEK Energia rikkebrigaadiga undab linnas kurjakuulutav õhuhäire.

Kusagilt Musta mere kandist on teele lastud väidetavalt paarkümmend Kalibri raketti. Nende sihtmärgina pakutakse muude piirkondade hulgas Kiievit. Samal ajal koguneb ports linlasi targu metroojaamadesse. Kes varju ei tõtta, venitab soovitud sihtpunkti jõudmiseks tänaval sammu pikemaks. Autode vool paistab samal ajal kõikjal üsna tavapärane.

Ettevõtte üks kolmekümnest Kiievis tegutsevast remondibrigaadist toimetab alajaamas, kus vahetatakse päevinäinud seadmeid uute vastu. Ei midagi erakordset, vaid suhteliselt rutiinne igapäevatöö, tõdevad mehed ning asuvad pikema jututa asja kallale.

Kolmemehelise rikkebrigaadi üks kahest meistrist Andri Medõna (47) rehmab, et temas õhuhäire erilisi emotsioone ei tekita, aga päris tuima ka ei pane. Arusaadavalt peab olema töö tehtud. Seda enam, et konkreetsest objektist sõltuvad tuhanded kliendid, kel tuleb niigi hakkama saada pealinnas igapäevaseks nähtuseks kujunenud plaaniliste elektrikatkestustega. «Mis parata, peame lootma õhutõrjele, ja et nad saavad oma tööga hakkama. Pole viga midagi,» räägib Medõna.

Mehed askeldavad alajaamas, kui äkitselt kostab kõrvu madala tooniga heli, mis meenutab… oh põrgut, ongi rakett. Kohtumise algusest on möödunud vaevu viis minutit, kui kõrgelt pea kohalt vihiseb üle Kalibr. Õhutõrjekahurid tikivad justkui õmblusmasinad ühtlase monotoonse rütmiga taevast. Kõlab plahvatus. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles