USA hävitaja tulistas Alaska kohal alla kõrgel lennanud objekti

Copy
Valge Maja Washington DC-s.
Valge Maja Washington DC-s. Foto: Luca Perra / Shutterstock

USA hävituslennuk tulistas reedel Alaska kohal alla tundmatu objekti, teatas Valge Maja.

Vahejuhtum leidis aset viimase tunni jooksul, Eesti aja järgi umbes kell 21.30, ütles ta.

Kirby sõnul oli objekt palju väiksem kui Hiina tohutu õhupall, mis eelmisel nädalal üle USA territooriumi liugles ning mille laupäeval hävitaja Atlandi ookeani ranniku lähistel alla tulistas. Ta lisas, et see oli umbes väikeauto suurune.

«Me ei tea, kes on selle omanik, kas see on riigi- või korporatiivomand,» ütles Kirby. «Me ei mõista selle täielikku otstarvet.»

Pentagoni pressiesindaja brigaadikindral Pat Ryder ütles, et F-22 Raptor kasutas AIM-9X raketti selle allatoomiseks, sama lennukitüüp ja laskemoon, millega Hiina luureõhupall alla tulistati.

Hiina õhupall tekitas eriti suurt muret seetõttu, et lendas üle territooriumi, kus Ühendriigid hoiavad oma tuumarakette maa-alustes hoidlates ning kus paiknevad ka strateegilised pommituslennukid.

Vahejuhtumi tõttu tühistas USA välisminister Antony Blinken oma kavandatud Hiina-visiidi, mille eesmärk oli olnud parandada kahe suurriigi vahelisi pingelisi suhteid.

Kirby lisas, et uus objekt tuvastati neljapäeva hilisõhtul ning lasti alla reede pärastlõunal Washingtoni aja järgi.

Objekt kukkus alla Alaska põhjaosas Kanada piiri lähistel ning kukkus jäätunud veekogule, kust seda on kerge kätte saada, lisas Kirby.

Tema sõnul saatis USA sõjavägi esmalt lennuki objekti seirama ning piloodi hinnang oli, et tegu on mehitamata õhusõidukiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles