USA tippdiplomaat on mures suhete pärast Ungariga

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi visiidil Brüsselisse, kus ta ühisfoto tegemise eel kätleb Küprose presidendi Nikos Anastasiadesega, tema kõrval aplodeerib Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel ning tema õla taga Ungari vastuoluline peaminister Viktor Orbán.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi visiidil Brüsselisse, kus ta ühisfoto tegemise eel kätleb Küprose presidendi Nikos Anastasiadesega, tema kõrval aplodeerib Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel ning tema õla taga Ungari vastuoluline peaminister Viktor Orbán. Foto: John Thys / AFP / Scanpix

Kõrge USA diplomaat ütles reedel, et Washington on mures Ühendriikide ja Ungari suhete pärast, süüdistades Budapesti kahepoolsetes suhetes lõhestava lähenemise võtmises.

«Tegu on äärmiselt dünaamilises hetkes oleva suhtega, on tähtis, et me õigesti tegutseks ning me oleme mures, kus asjad praegu on,» ütles USA Rahvusvahelise Arengu Agentuur (USAID) juht Samantha Power ajakirjanikele visiidil Budapesti.

Tegemist oli kõige kõrgema USA ametniku visiidiga Ungarisse pärast president Joe Bideni ametisse asumist 2021. aastal.

Power kohtus ajakirjanike, vabaühenduste esindajatega, keskkooliõpilastega ja LGBTQ-kogukonna liikmetega, mõistagi ka valitsusametnikega.

USAID käivitas detsembris töö mitmes Kesk-Euroopa riigis, sealhulgas Ungaris, toetades sõltumatut meediat, kodanikuühiskonda ning asutusi, mis töötavad õigusriigi põhimõtete kaitseks.

Nädala eest ütles Ungari välisminister Péter Szijjártó, et USA Ungari-suursaadiku David Pressmani kriitika Budapesti ebamäärase seisukoha kohta Venemaa agressioonisõja suhtes Ukraina vastu on «ebaoluline».

«See pole tema asi, see pole tema töö sekkuda Ungari siseasjadesse,» ütles Szijjártó, lisades, et suursaadikul peaks olema «rohkem austust».

«Aupaklikult ei võta meie Venemaa katseid muuta ühepoolselt Euroopa piire »Ungari sisepoliitilise arenguna«,» kirjutas Pressman Twitteris vastuseks Szijjártóle.

Avalikult geina end määratlev inimõigusadvokaat Pressman, kes koos oma meessoost abikaasa ja kahe lapsega elab Budapestis, on sattunud korduvalt valitsusmeelse meedia süüdistuste alla, mille kohaselt ta õõnestab traditsioonilisi väärtusi ning sekkub Ungari kohtuvõimude töösse.

«Ungari valitsuse politiseeritud lähenemine meie suhetele on lõhestav, ebaproduktiivne ning, nagu me näeme ikka ja jälle, tugineb selgetele valedele,» ütles Power reedel.

«USA-Ungari suhe on asi, mida Washingtonis jälgitakse äärmiselt teravdatud pilgul,» lisas ta.

Ungari vastuoluline parempopulistlik peaminister Viktor Orbán, kes keeldub saatmast relvaabi Ukrainale ning kutsub vaenupooli läbirääkimistelaua aha, toetas Bideni vabariiklasest rivaali Donald Trumpi 2020. aasta USA presidendivalimistel ning on säilitanud tihedad sidemed ameerika äärmuskonservatiivsete poliitikutega.

Demokraadist presidendi Barack Obama administratsioon, milles Biden teenis riiki asepresidendina, suhtus Orbáni äärmiselt jahedalt ning hoiatas ta jõuliste sammude eest kohtuvõimu, meediavabaduse ja kodanikuühiskonna organisatsioonide suukorvistamises, mahasurumises ja kontrollimises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles