Biden ja Lula lubasid kaitsta demokraatiat Ameerikates

Copy
USA president Joe Biden võõrustas reedel Valges Majas Brasiilia riigipead Luiz Inácio Lula da Silvat.
USA president Joe Biden võõrustas reedel Valges Majas Brasiilia riigipead Luiz Inácio Lula da Silvat. Foto: Andrew Harrer / Pool via CNP / Zuma Press Wire / Scanpix

USA president Joe Biden ja tema Brasiilia kolleeg Luiz Inácio Lula da Silva lubasid reedel Valges Majas ühiselt, et kavatsevad kaitsta üheskoos demokraatiat nii Põhja- kui Lõuna-Ameerikas, sest mõlema Ameerika suurimate riikidena on neil tulnud hiljuti üle elada rünnakuid oma põhiseadusliku korra vastu.

«Meie kumbagi riigi tugev demokraatia on pandud proovile,» ütles Biden Lulale. «Nii Ühendriikides kui Brasiilias demokraatia võitis.»

Ühtlasi lubasid ovaalkabinetis kohtunud riigipead võidelda ühiselt kliimamuutuse vastu.

Biden väljendas Lulale solidaarsust nende sarnaste teekondade tõttu.

Biden alistas vabariiklasest presidendi Donald Trumpi 2020. aasta valimistel, ent vaid kaks kuud hiljem korraldas vihale õhutatud rahvahulk tormijooksu kongressile, uskudes tema konspiratsiooniteooriat, mille kohaselt oli just Trump tegelikult valimiste võitja.

Brasiilias alistas Lula parempoolse riigipea Jair Bolsonaro ning asus ametisse jaanuaris, ent sarnaselt ründas vihane Bolsonaro toetajate hulk valitsusasutusi.

«Meil on mõningaid teemasid, mille puhul me saame koostööd teha,» ütles Lula Bidenile. «Esiteks, mitte kunagi lubada (demokraatiavastaste rahvahulkade rünnakuid).»

Brasiilia naasmist rahvusvahelisele areenile kiitnud Lula ütles, et tema eelkäija «maailm algas ja lõppes libauudistega – hommikul, pärastlõunal ja õhtul. Näis, et ta jälestas rahvusvahelisi suhteid».

Biden vastas kiirelt viitega oma eelkäijale Trumpile: «Kõlab tuttavalt.»

Ent on üks teema, kus Bideni ja Lula hoiakut erinevad kardinaalselt, ning see on Ukraina. Kahe riigipea kohtumise avasõnades ei tulnud Venemaa sissetung jutuks, enne kui ajakirjanikud ruumist välja juhatati.

Biden on olnud lääneriikide laiapõhjalise liidu eesotsas, toetades Ukrainat rahaliselt, aga ka relvastuse, sõjalise väljaõppe ning diplomaatia vallas. Ent paljud suured demokraatlikud riigid, eriti India, Lõuna-Aafrika Vabariik ning Brasiilia, on hoidunud selget seisukohta kujundamast, keeldudes Ukrainat sõjaliselt toetamast ja saates seeläbi vastakaid poliitilisi signaale.

Samas lubasid Biden ja Lula ühiselt päästa Amazonase vihmametsa ning võidelda üleilmse kliimasoojenemisega, valupunktid, mida nii Bolsonaro kui Trump mõlemad suuresti eirasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles