Iisraelis avaldasid kümned tuhanded meelt valitsuse vastu

Copy
Valitsuse vastane meeleavaldus Tel Avivis.
Valitsuse vastane meeleavaldus Tel Avivis. Foto: JACK GUEZ / AFP / Scanpix

Iisraelis kogunesid kümned tuhanded inimesed eile Tel Avivi avaldama meelt valitsuse kavandatud seadusmuudatuste vastu.

Valitsus on muu hulgas pannud ette, et riigi parlament saaks kõik ülemkohtu tehtud otsused lihthäälteenamusega tagasi lükata. See tähendaks, et otsuste tühistamiseks piisaks 61 seadusandja häälest, samas kui knessetis ehk Iisraeli parlamendis on 120 kohta.

Valitsuse tahab ka suurendada poliitilist võimu kohtunike ametissenimetamisel. Seadusreform peaks esimest korda arutusele tulema homme. Protestiliikumiste juhid on välja kuulutanud samaks päevaks välja streigi.

«Demokraatia!» skandeerisid meeleavaldajad trummipõrina saatel, paljud lehvitasid Iisraeli lippu, teised aga kandsid vikerkaare- või Palestiina-teemalisi plakateid. «Keegi ei ole seadusest kõrgemal» seisis suurel loosungil protestirongkäigu esireas.

Tegemist on kuuenda järjestikuse nädalaga, kui protestijad peaminister Benjamin Netanyahu poliitika vastu tänavaile tulid.

«Me ei anna alla,» karjusid mõned.

Netanyahu naasis pärast novembris toimunud valimisi võimule, moodustades koalitsiooni paremäärmuslike ja ultraortodokssete juudiparteidega.

Pärast seda, kui Iisraeli ajaloo kõige parempoolsemaks peetav Netanyahu valitsus detsembris ametisse astus, on meeleavaldustest saanud iganädalane laupäevaõhtune vaatepilt.

Kuigi algul eeldati, et esmaspäevaks kavandatud streik võib selle nädala meeleavaldustel osalejate arvu vähendada, oli inimesi tänavatel rohkemgi kui eelmistel nädalatel. Sündmuse kohta ametlikud andmed puuduvad, kuid olenevalt allikast hinnati Tel Avivi meeleavaldusel osalejate arvuks 50 000–75 000 inimest.

Protestiaktsioone korraldati ka teistes suuremates linnades, sealhulgas peaministri residentsi juures Jeruusalemmas ja riigi suuruselt kolmanda linna Haifa rannikul.

Netanyahu keeldus 2019. aastal tagasi astumast, saades riigi esimeseks ametisolevaks peaministriks, kes on ametis olles süüdistuse saanud. Protestijad nõudsid pistiseandmises ja pettuses süüdistatava Netanyahu tagasiastumist. Peaminister ise on talle süüks pandud kuritegude toimepanemist eitanud.

«Netanyahu kohtuprotsess on selle kõige põhjus,» ütles tervishoiutöötaja Neta Keren-Tal.

«Ta üritab igal viisil õigussüsteemi nõrgestada, et päästa end õigusemõistmisest,» jätkas ta.

Esimest korda pärast protestide algust kogunes mitukümmend meeleavaldajat ka Efratis, Iisraeli asunduses Jordani okupeeritud Läänekaldal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles