Küprosel peetakse tasavägiste presidendivalimiste teine voor

Copy
Presidendivalimiste teine voor Küprosel.
Presidendivalimiste teine voor Küprosel. Foto: Petros Karadjias / AP / Scanpix

Küprosel toimub täna presidendivalimiste pingeline teine voor, kus kandidaatideks on kaks tasavägise toetusega diplomaati.

Valimisjaoskonnad avati kell 7.00 ning need suletakse õhtul kell 18.00, sinna vahele jääb ka pikk lõunapaus.

Pärast eelmisel nädalavahetusel toimunud esimest valimisvooru on konkurentsis 49-aastane endine välisminister Nikos Christodoulides ning 66-aastane endine karjääridiplomaat Andreas Mavroyiannis.

Võiduks on vaja saada 50 protsenti häältest ja lisaks üks hääl. Võitjast saab oma teist ametiaega lõpetava president Nicos Anastasiadese mantlipärija ning Küprose kaheksas president.

Riigis on 561 273 valimisõiguslikku kodanikku, neist 730 türgiküproslast, kes on registreerunud lõhestatud saare lõunaosas.

Christodoulidest toetavad tsentristlikud parteid, kes on teravalt kriitilised ÜRO seiskunud kõneluste osas saare aastakümneid kestnud lõhestatuse ületamiseks.

Mavroyiannist toetab peamine opositsioonipartei, kommunistlike juurtega AKEL, kes esindab pehmemat positsiooni.

Christodoulides oli välisminister lahkuva presidendi Anastasiadese valitsuses. Möödunud aastal astus ta tagasi, et kandideerida valitseva konservatiivse partei DISY vastu presidendiks.

Christodoulides sai valimiste esimeses voorus 32,04 protsenti häältest ning Mavroyiannis 29,59 protsenti.

Seevastu DISY kandidaat Averof Neofytou teise vooru ei pääsenud. Tegemist on esimese korraga, mil konservatiivid on presidendikonkurentsist välja langenud.

Kuigi DISY hääletab tavapäraselt kommunistide vastu, teatas partei kolmapäeval, et ei toeta teises voorus kumbagi sinna jõudnud kandidaati.

Küpros on olnud lõhestatud kaheks kogukonnaks alates 1974. aastast, kui Türgi saatis väed saare põhjaossa takistamaks selle liitumist Kreekaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles