NATO peasekretär Stoltenberg paneb oktoobris ameti maha (3)

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: Tobias Schwarz / AFP / Scanpix

NATO peasekretäril Jens Stoltenbergil pole kavatsust taotleda oma mandaadi pikendamist ja ta lahkub ametist oktoobris, teatas täna allianss.

«Peasekretär Jens Stoltenbergi mandaati pikendati kolm korda ja ta on ametis olnud kokku ligi üheksa aastat,» märkis pressiesindaja Oana Lungescu.

«Peasekretäri ametiaeg saab läbi selle aasta oktoobris ja ta ei kavatse taotleda oma mandaadi uut pikendamist,» lisas ta.

63-aastane endine Norra peaminister asus NATO peakorteris Brüsselis ametisse 1. oktoobril 2014 ja ta on juhtinud allianssi erinevate kriiside ajal.

Tema ametiajal lahkusid NATO ja USA augustis 2021 Afganistanist, enne kui Kabul Talibani kätte langes.

Stoltenberg on ka suunanud NATO reageerimist Venemaa sissetungile Ukrainasse 2022. aasta veebruaris ja sellele järgnenud sõjale, mis on kõige jõhkram Euroopa pinnal alates 1940. aastatest.

Ta on kõrgelt hinnatud peasekretär, kes on loonud silla Euroopa liitlaste ja Washingtoni vahel, seda ka ajal, mil USA president oli tihti NATOt kritiseerinud Donald Trump.

Paljud diplomaadid NATO liikmesriikidest on spekuleerinud Stoltenbergi mandaadi võimaliku jätkamise üle kuni tuleva aasta tippkohtumiseni, kui allianss tähistab 75. aastapäeva.

Kuid pärast visiiti Washingtoni eelmisel nädalal teatas tema büroo, et peasekretär ei taotle mandaadi uut pikendust.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles