SUUR VEND JÄLGIB SIND Kremli luuresüsteem roogib automaatselt veebist propagandat

Meduza.io
Copy
Venemaa elanikke jälgivad turvakaamerad. Foto on illustratiivne.
Venemaa elanikke jälgivad turvakaamerad. Foto on illustratiivne. Foto: Anton Vaganov / REUTERS

Vene ametivõimude jälgimisprogramm alustab veebikeskkonnast LGBT-propaganda ja muu keelatud veebisisu otsimist ning eemaldamist. 

Venemaa föderaalne tsensuuriamet teatas täna, et uus automatiseeritud süsteem Oculus otsib internetist Venemaa seadustega vastuolus foto- ja videosisu.

730 000 eurot (57,5 miljonit rubla) maksnud süsteemi testimist alustati juba möödunud aasta detsembris ning kuigi see töötab väidetavalt täies mahus, jätkavad arendajad pressiteate järgi selle täiustamist kuni 2025. aastani.

Avalduses öeldi ka, et Oculus tuvastab automaatselt rikkumisi, nagu äärmuslus, üleskutsed ebaseaduslikele kogunemistele, enesetapu ülistamine, narkootikume propageeriv sisu ja LGBT-propaganda.

Keskuse sõnul pidid föderaalametnikud keelatud sisu varem käsitsi otsima ja iga päev sadu videoid ning pilte analüüsima, ent Oculus suudab analüüsida üle 200 000 pildi päevas.

Möödunud aasta novembris häkkis rühmitus Cyberpartisans Valgevene sisevõrku ja lekitas üle kahe terabaidi dokumente, mille järgi treenivad Venemaa ametivõimud Oculust ka president Vladimir Putinit ebasoosivas valguses näitavat infot eemaldama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles