Nikki Haley kandideerib USA presidendiks: on aeg uueks juhtide põlvkonnaks (2)

Copy
Endine USA suursaadik ÜROs Nikki Haley teatas otsusest presidendiks kandideerida.
Endine USA suursaadik ÜROs Nikki Haley teatas otsusest presidendiks kandideerida. Foto: Meg Kinnard / AP / Scanpix

Endine USA suursaadik ÜROs Nikki Haley teatas täna, et pürib 2024. aastal presidendiks, esitades sellega väljakutse samuti vabariiklaste ridades kandideerivale Donald Trumpile.

«Ma olen Nikki Haley ja ma kandideerin presidendiks,» ütles endine Lõuna-Carolina kuberner videoavalduses.

«On aeg uueks juhtide põlvkonnaks, et taasavastada eelarvevastutus, kindlustada piirid ning tugevdada meie riiki, uhkust ja otsustavust,» ütles 51-aastane Haley.

End 76-aastasele Trumpile värske alternatiivina esitlev Haley on kandideerimisele vihjanud juba nädalaid ja lubanud 15. veebruaril suurt teadet.

Teade tuli päev varem, 14. veebruaril.

Haley positsioneerib end muutuste tegijana, kes suudaks taaselustada erakonda ja riiki, mis on viimastel aastatel õige tee kaotanud. Ühe eelisena tõi ta videos esile oma päritolu, mis peaks aitama rassipingeid maandada.

«Ma olin India immigrantide uhke tütar. Ei must ega valge. Ma olin teistsugune,» ütleb ta klipis. «Aga mu ema ütles alati: sinu ülesanne ei ole keskenduda erinevustele, vaid sarnasustele.»

Tõenäoliselt ei jää Haley viimaseks vabariiklaseks, kes hakkab presidenditooli püüdma.

Mõni Washingtoni vaatleja ennustab, et tema teade vallandab rüsina võistlejate hulgas, nagu Florida kuberner Ron DeSantis ja Trumpi asepresident Mike Pence.

Haley tegi nükke ka praeguse 80-aastase demokraadist presidendi Joe Bideni vastu, kes ei ole veel ametlikult oma tagasivalimiskampaaniast teatanud, nimetades tema ametiaega kohutavaks.

«Kuid see ei tohiks tulla üllatusena. Washingtoni eliit on meid ikka ja jälle alt vedanud.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles