ÜRO palub Süüria maavärinaohvritele 397 miljonit dollarit

Copy
ÜRO peasekretär António Guterres rääkimas maavärinast Türgis ja Süürias ÜRO peakorteris 9. veebruaril.
ÜRO peasekretär António Guterres rääkimas maavärinast Türgis ja Süürias ÜRO peakorteris 9. veebruaril. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

ÜRO esitas täna üleskutse aidata 397 miljoni dollariga maavärinaohvreid Süürias, kus surma on saanud mitu tuhat inimest ja koduta jäänud miljonid.

ÜRO peasekretär António Guterres ütles taotlust esitades, et selle raha eest saaks anda elupäästvat abi ligi viiele miljonile süürlasele kolme kuu jooksul.

Maailmaorganisatsioonil on valmimas samasugune abipalve Türgi ohvritele, lisas ta.

«Nädal pärast laastavat maavärinat võitlevad miljonid inimesed selles piirkonnas ellujäämise eest, on koduta ja külmas. Me teeme kõik, mis suudame, et seda muuta. Aga vaja on palju enam,» rõhutas Guterres.

Ta palus liikmesriikidel palve kiiresti täita ning aidata miljoneid lapsi, naisi ja mehi, keda on tabanud see põlvkonna katastroof.

Guterres palus ka lasta abitöötajatel takistusteta kodusõjast räsitud Süürias tegutseda.

Süüria loodeosa aktivistid ja päästetöötajad heidavad ÜRO-le ette aeglast reageerimist maavärinale mässuliste aladel, samas kui valitsusele kuuluvatele lennuväljadele maanduvad lennukid humanitaarabiga.

Enne maavärinat jõudis peaaegu kogu humanitaarabi Süüria loodeosa mässuliste alade nelja miljoni inimeseni ühe piiripunkti kaudu Türgist.

Guterres teatas eile, et Süüria president Bashar al-Assad on nõus avama humanitaarabile veel kaks piiripunkti.

«Selle eepiliste mõõtmetega loodusõnnetuse põhjustatud inimlikke kannatusi ei tohi teha veel hullemaks inimtekkeliste takistustega juurdepääsule, rahastusele, varustamisele,» rõhutas ÜRO juht.

«Abi peab pääsema läbi igast kandist igasse kanti, mööda kõiki teid, ilma igasuguste piiranguteta,» lisas ta.

ÜRO on andnud maavärinaohvrite abistamiseks oma hädaabifondi kaudu juba 50 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles