AJUPESU JA SÕJALINE ÕPE ⟩ Venemaa on saatnud tuhandeid Ukraina lapsi ümberõppelaagritesse

Postimees
Copy
Kaisukaru koolimaja keldris Tšernihivi oblastis Jahidnes, kus Vene sõdurid hoidsid ligi 300 täiskasvanut ja 70 last peaaegu kuu aega kinni.
Kaisukaru koolimaja keldris Tšernihivi oblastis Jahidnes, kus Vene sõdurid hoidsid ligi 300 täiskasvanut ja 70 last peaaegu kuu aega kinni. Foto: Pavlo Bagmut / Ukrinform / SIPA / Scanpix

Venemaa on saatnud viimase aasta jooksul vähemalt 6000 Ukraina last n-ö ümberõppelaagritesse, kus paljusid on hoitud kinni kuude kaupa, hoolimata sellest, et pered on oodanud neid koju tagasi, selgub USAs avaldatud uurimusest.

USA välisministeeriumi rahastusel Yale’i ülikooli humanitaaruuringute laboris koostatud raporti kohaselt on Moskva süstemaatiliselt organiseerinud Ukraina laste ümberpaigutamist, n-ö ümberõpetamist ning vahel neile ka sõjalise väljaõppe andmist ja korraldanud nende sunniviisilist adopteerimist Venemaale.

«Venemaa valitsuse kõik tasandid on asjaga seotud,» ütles ajakirjanikele Yale’i ülikooli humanitaaruuringute labori ekspert Nathaniel Raymond.

Eksperdid tuvastasid üle kogu Venemaa laiuva 43 asutusest koosneva võrgustiku, kuhu Ukraina lapsi on saadetud, vahendas CNN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles