«Me toetame rahu»: Ladina-Ameerika keeldub Ukrainat relvastamast (3)

Copy
Colombia armeele kuuluv Vene päritolu Mi-17 helikopter Antioquia departemangus.
Colombia armeele kuuluv Vene päritolu Mi-17 helikopter Antioquia departemangus. Foto: Raul Arboleda / AFP / Scanpix

Lõuna-Ameerika riigid tõrjuvad Washingtoni ettepanekut saata oma vana Vene päritolu sõjatehnika Ukrainasse ja saada vastu moodsat USA relvastust, väites, et nad pole ei Moskva ega Kiievi poolt ning toetavad rahu.

«Isegi kui need lõpetavad Colombias prügina, ei anna me Vene relvi üle Ukrainasse viimiseks, et pikendada sõda,» vastas USA läinudkuisele ettepanekule Colombia president Gustavo Petro. «Me ei ole kummagi poole leeris. Me oleme rahu poolt.»

Samasugust sõnumit kordas Brasiilia president Luiz Inácio Lula da Silva: «Brasiilial pole mingit huvi anda edasi laskemoona, et seda kasutataks sõjas Ukraina ja Venemaa vahel. Brasiilia on rahu riik. Praegu peame leidma neid, kes tahavad rahu – sõna, mida on seni kasutatud väga vähe.»

Müncheni julgeolekukonverentsi juht Christoph Heusgen ütles, et mõnes Ladina-Ameerika riigis tajutakse, et Ukraina on väga kaugel, erinevalt sellest, kuidas nähakse sõda Euroopas. «Nad näevad seda erinevalt: kui ida-lääne konflikti laiendust, kui Venemaad USA vastu või Venemaad Euroopa vastu,» ütles ta ajalehele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles