Suri silmapaistev teadlane Frank Sherwood Rowland

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frank Sherwood Rowland (28. juuli 1927 - 10. märts 2012).
Frank Sherwood Rowland (28. juuli 1927 - 10. märts 2012). Foto: Wikipedia.org

Üleeile suri 84-aastasena oma kodus ameeriklasest teadlane ja Nobeli keemiapreemia laureaat Frank Sherwood Rowland, kes tõestas freoonide kahjuliku mõju osoonikihile.

Parkinsoni tõvest tingitud tervisehädade tõttu surnud Rowland, kes uuris peamiselt atmosfäärikeemiat ning keemilist kineetikat, pälvis 1995. aastal koos mehhiklase Mario Molina ja hollandlasse Paul Crutzeniga Nobeli keemiaauhinna oma töö eest, milles ta seostas klorofluorosüsivesinike ehk freoonide mõju osoonikihi hõrenemisele, vahendas BBC.

«Me oleme kaotanud oma hea sõbra ja mentori,» tõdes Irvine´is asuva California Ülikooli (UCI) füüsikateaduste dekaan ja Rowlandi kolleeg Kenneth Janda. «Ta päästis maailma suurest katastroofist, tema pühendumus teadusele, tõeotsingutele ja humaansusele ei löönud kunagi vankuma,» lisas Janda.

Kuigi maineka Nobeli preemia pälvis Rowland 1995. aastal, hoiatas ta Maa osoonikihi hävinemise eest juba 20 aastat varem, kui juhtis koos Molinaga tähelepanu sellele, et aerosoolpakendites ja mujal kasutatavad klorofluoroalkaanid võivad stratosfääri jõudes osoonikihti hävitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles