Hispaania parlament kiitis heaks menstruatsioonipuhkuse (1)

Copy
Hispaania võrdõigluslikkuse minister Irene Montero.
Hispaania võrdõigluslikkuse minister Irene Montero. Foto: Javier Lizon / EPA / Scanpix

Hispaania parlament võttis neljapäeval vastu seaduse, mis annab esimese Euroopa riigina menstruaalvalude alla kannatavatele naistele õiguse selleks ajaks tasulist puhkus saada.

Seadus kiideti heaks 185 poolt- ja 154 vastuhäälega ning sellega loodetakse menstruatsiooni valla tabudest vabaneda, ütles valitsus.

Naised saavad menstruatsiooni ajaks töölt vabaks vaid vähestes maailma riikides, mille hulgas on Jaapan, Indoneesia ja Sambia.

«See on feministliku progressi ajalooline päev,» ütles võrdõiguslikkuse minister Irene Montero enne hääletust.

Seadus annab menstruatsioonivalude alla kannatavatele naistele õiguse võtta vabaks nii palju päevi, kui vaja, ja raha tuleb selleks riiklikust sotsiaalkindlustussüsteemist, mitte tööandjalt.

Nagu teistegi haiguspäevade korral peab arst ajutist töövõimetust kinnitama. Selle pikkust seaduses ei määratleta.

Hispaania günekoloogia- ja sünnitusabiühingu andmetel kannatab tugevate menstruatsioonivalude all umbkaudu kolmandik naistest.

Menstruatsioonipuhkuse teema lõi poliitikud ja ametiühingud kahte lehte. Hispaania suurimate ametiühingute hulka kuuluv UGT hoiatas, et see võib töökohtades naisi stigmatiseerida, nii et eelistatakse võtta tööle mehi.

Konservatiivne opositsioonierakond Rahvapartei (PP) hoiatas samuti naiste stigmatiseerimise ohu eest, mil olevat neile negatiivsed tagajärjed tööturul.

Menstruatsioonipuhkus on üks osa laiemast seaduste paketist, mis näeb ette ka parema juurdepääsu raseduse katkestamisele riigihaiglates.

Hispaanias tehakse riiklikes haiglates alla 15 protsendi abortidest, peamine põhjus on arstide vastuseis.

Lisaks lubab uus seadus 16-17-aastastel alaealistel teha aborti vanema nõusolekuta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles