ISW: edutud Vene väed võivad korraldada sõja aastapäeval suurema raketilöögi

BNS
Copy
Venemaa pommitamises hävinud hoone Harkivis Saltivka linnaosas.
Venemaa pommitamises hävinud hoone Harkivis Saltivka linnaosas. Foto: Vadim Ghirda/AP/Scanpix

Vene väed võivad anda veel raketilööke Ukraina tsiviiltaristu pihta, sest tegelik sõjaline edu libiseb neil käest, leiab Ameerika sõjauuringute instituudi (ISW) tänane ettekanne.

ISW märgib, et eile pöördusid venelased tagasi raketiterrori juurde.

Venemaa diktaator Vladimir Putin kohtus samal ajal lasteombudsmani Maria Lvova-Belovaga, kinnitades, et Kreml on otseselt seotud Ukraina laste vene perekondadesse küüditamise ja lapsendamisega.

Putin tegi ka teatava järeleandmise Wagneri eraarmee juhile Jevgeni Prigožinile, lubades sotsiaalsete tagatiste laienemist palgasõduritele.

Ukraina ametiisikud kinnitavad, et okupandid tahavad vallutada sissetungi esimeseks aastapäevaks 24. veebruariks Bahmuti. ISW eksperdid ei pea selle eesmärgi saavutamist siiski tõenäoliseks.

Analüütikute arvates võivad Vene väed sissetungi aastapäeva puhul korraldada hoopiski veel ühe raketirünnakute seeria tsiviilobjektidele üle kogu Ukraina, sest muud edu ei suudeta saavutada.

Lisaks suurendavad sissetungijad Ukrainas lennuväe kasutamist, kuid vaevalt võib oodata märkimisväärse hulga lahingulennukite ja helikopterite suunamist Ukraina kontrollitud territooriumi kohale.

Wagneri juht Prigožin jätkab samal ajal usalduse õõnestamist Vene kaitseministeeriumi vastu. Ta toetas ka palgasõdurite väidet, et ametkond «saboteerib» Wagnerile laskemoona tarnimist. Väidetavalt on Prigožin isiklikult pöördunud olukorra lahendamiseks Moskva ametnike poole.

«Prigožini avaldus aitab kaasa laiemale narratiivile, et Venemaa kaitseministeeriumi ebakompetentsus takistab «Wagneri grupi» tegevust,» leiab ISW.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles