Eesti saadetud energiavarustus jõudis Ukrainasse

Postimees
Copy
Eesti saatis Ukrainasse energiavarustust
Eesti saatis Ukrainasse energiavarustust Foto: Välisministeerium

Sel nädalal jõudis Ukrainasse teine energiavarustuse saadetis purustatud elektrisüsteemide parandamiseks, teatas välisministeerium. Abisaadetises on Elektrilevi annetatud transformaatorid ja AS Onnineni elektrivõrgu tarvikud.

Jaanuari alguses jõudis Ukrainasse esimene saadetis Elektrilevi annetatud seadmetega, mis sisaldas nii transformaatoreid kui ka muud hädavajalikku kahjustatud energiataristu taastamiseks. Mõlema abisaadetise transporti korraldas ja rahastas välisministeerium.

«Venemaa rünnakute tõttu on kahjustada saanud vähemalt pool Ukraina energiasüsteemidest,» nentis välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa). «Sihilikud rünnakud tsiviiltaristu vastu on tõsine rahvusvahelise humanitaarõiguse rikkumine, mis mõjutab elukorraldust ja on pannud elanikud väga haavatavasse olukorda.»

Reinsalu sõnul töötab välisministeerium koos Eesti energiaettevõtetega selle nimel, et tagada Ukrainale vajalik abi ja need abisaadetised ei jää kindlasti viimaseks.

Elektrilevi juhatuse esimehe Mihkel Härma sõnul on amet igati valmis Ukrainat aitama, andes neile tagavarasse jäänud seadmeid. «Ukraina energiataristu on Eesti omast palju suurem ja seda olulisem on igasugune abi. Me kõik teame, kui oluline on elektriühendus. Kiidame välisministeeriumi abi saatmise algatust ning kindlasti ei jää need meie poolt viimaseks,» lisas Härm. 

Eelmise aasta viimastel kuudel keskendus Eesti Ukrainat toetades sõjalise ja poliitilise abi kõrval humanitaarabile, et aidata Ukrainal toime tulla rünnakutega energiataristu pihta.

Koostöös ettevõtete ja teiste ministeeriumidega jõudsid Ukrainasse muu hulgas generaatorid avalikes kohtades kasutamiseks, elektrikomponendid, akupangad ja pingestabilisaatorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles