Aina lisandub tõendeid, et Süüriasse reisimise tõttu terrorismis süüdi mõistetud Taani kodanik Ahmed Samsam tõesti tegutses luureagendina, kuid Taani valitsus keeldub opositsiooni ja ka endiste luurejuhtide surve kiuste jätkuvalt uurimast mehe võimalikku aluseta trellide taga hoidmist.

Selle kuu hakul jõudis Taani valitsuse ja opositsiooni vastasseis Samsami küsimuses haripunkti ning kuigi Sotsiaaldemokraatide, Liberaalse Partei ja Moderaatide valitsusel on parlamendis enamus, panid üheksa opositsioonierakonda jõud kokku, et algatada Folketingi kontrollikomisjonis tema juhtumi asjus esialgne uurimine.

«Suur vähemus – teisisõnu kõik parteid väljaspool valitsust – tahab minna edasi uurimisega Samsami afääri asjus,» ütles uudisteagentuurile Ritzau kontrollikomisjoni juht, Liberaalsesse Allianssi kuuluv Ole Birk Olesen.

33-aastase Ahmed Samsami juhtum on köitnud Taani avalikkuse tähelepanu alates sellest, kui mees 2018. aastal Hispaanias terroristina vangi mõisteti, kuna sealne kohus leidis, et ta võitles Süürias terrorirühmituse ISIS ridades.

Mees ise on algusest peale väitnud, et ta töötas Taani luure heaks, kogudes Süüriast infot seal võitlevate taanlaste kohta ning vahistamise järel heitsid Taani politsei luureteenistuse (PET) ja kaitseväe luureteenistus (FE) ta lihtsalt üle parda. Samsami sõnu näivad kinnitavat ka mitme Taani meediaväljaande uurimised.

Kommentaarid
Copy