ÜRO Julgeolekunõukogu saadik: Lääs on otsustanud Venemaa hävitada (10)

Copy
Venemaa suursaadik ÜRO-s Vassili Nebenzja.
Venemaa suursaadik ÜRO-s Vassili Nebenzja. Foto: ED JONES / AFP / SCANPIX

Lääs on otsustanud Venemaa hävitada, ütles Vene suursaadik ÜRO Julgeolekunõukogus ja kinnitas, et venelased kavatsevad riiki kaitsta.

«Meil ei ole muud valikut kui oma riiki kaitsta – kaitsta seda teie eest, kaitsta oma identiteeti ja tulevikku,» ütles suursaadik Vassili Nebenzja reedel, nädal enne Vene vägede Ukrainasse tungimise aastapäeva.

Lääneriikide suursaadikud süüdistasid omakorda Venemaad julgeolekunõukogu ärakasutamises, sest just Moskva kutsus kokku istungi arutamaks õppetunde, mis on saadud suutmatusest lahendada 2014. aastal alanud konflikti Ukraina ja riigi idaosa venemeelsete separatistide vahel.

ÜRO Julgeolekunõukogu on ainus rahvusvaheline areen, kus Venemaa kohtub regulaarselt Ukraina ja tema lääneliitlastega.

Nebenzja väitel on Prantsusmaa ja Saksamaa süüdi, et Ukraina valitsuse ning Luhanski ja Donetski separatistide vahel sõlmitud Minski leppeid 2014. aastal alanud konflikti lahendamiseks ei täidetud.

«Te teate väga hästi, et Minski protsess oli teie jaoks kõigest kattevari Kiievi režiimi taasrelvastamiseks ja tema ettevalmistamiseks sõjaks Venemaa vastu teie geopoliitilistes huvides,» ütles Vene diplomaat.

USA asesuursaadik Richard Mills ütles, et Moskva ei täitnud ainsatki Minski kokkulepete punkti, samas kui teised osalised – Prantsusmaa, Saksamaa, Ukraina ning Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) – püüdsid neid heas usus täita.

Prantsuse suursaadik Nicolas de Rivière ütles, et Venemaa otsustas lõpetada dialoogi vägivallaga, ja tuletas meelde, kuidas Vene asevälisminister Sergei Veršinin 2022. aasta 17. veebruaril julgeolekunõukogus kinnitas, et Minski lepped on ainuke seaduslik alus Ukraina konflikti lahendamiseks ja et jutud Venemaa sõjalisest sekkumisest on alusetud ning tulenevad Lääne paranoiast.

Neli päeva hiljem tunnustas Venemaa Donetski ja Luhanski iseseisvust ning 24. veebruaril saatis ta väed Ukrainasse.

«Venemaa valetas, kui me hoiatasime tema kavatsuse eest Ukrainat rünnata,» ütles Briti suursaadik Barbara Woodward. «Venemaa kavandas juba sõda, kui meie kutsusime üles kasutama diplomaatiat ja deeskaleerima, ning Venemaa valib jätkuvalt sõja ja hävingu, kuigi maailm nõuab õiglast rahu.»

Nebenzja süüdistas aga Ukraina juhtide kuritegelikku poliitikat, mida ässitas kollektiivne Lääs.

Ta heitis Läänele ette «sügavat russofoobiat» ja kindlat otsust hävitada Venemaa, võimalusel selleks teisi kasutades.

«Teid ei huvita Euroopa ega Euro-Atlandi julgeolekusüsteemi ülesehitamine koos Venemaaga, sest teie meelest saab selline süsteem olla suunatud ainult Venemaa vastu,» ütles Nebenzja.

«Me ei usalda enam teid ja me ei suuda uskuda ühtki teie lubadust – ei selle kohta, et NATO ei laiene itta, ei selle kohta, et te ei soovi sekkuda meie siseasjadesse ega teie tahet elada rahus.»

«Te olete näidanud, et teiega ei ole võimalik läbi rääkida,» sõnas Nebenzja. «Te olete demonstreerinud oma reeturlikkust sellega, et lõite meie piirile neonatsliku, neonatsionalistliku herilasepesa ja ärritasite siis selle üles.»

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles