VIDEO ⟩ Iisraeli saadik visati Aafrika Liidu tippkohtumiselt välja (1)

Copy
Aafrika riikide juhid Etioopias toimuva Aafrika Liidu (AL) tippkohtumise avamisel tehtud pildid koos ÜRO peasekretär Antonio Guterresega .
Aafrika riikide juhid Etioopias toimuva Aafrika Liidu (AL) tippkohtumise avamisel tehtud pildid koos ÜRO peasekretär Antonio Guterresega . Foto: TIKSA NEGERI/REUTERS/Scanpix

Iisraeli pahandab tema saadiku Aafrika Liidu (AL) tippkohtumiselt välja viskamine, milles juudiriik süüdistab Iraani koostöös Alžeeria ja Lõuna-Aafrika Vabariigiga.

Sotsiaalmeedias ringleb video, millel on näha, kuidas turvamehed Iisraeli Aafrika valdkonna asepeadirektorit Sharon Bar-lit Etioopia pealinnas Addis Abebas AL-i istungilt välja talutavad.

Iisraeli välisministeeriumi pressiesindaja ütles, et tegu on tõsise vahejuhtumiga, sest Bar-li oli akrediteeritud vaatleja.

«On kurvastav näha, et väike rühm äärmuslikke riike nagu Alžeeria ja Lõuna-Aafrika Vabariik, mida ajendab viha ja kontrollib Iraan, on Aafrika Liidu pantvangi võtnud,» ütles ta.

Aafrika riigid peaksid seisma vastu sellistele sammudele, mis kahjustavad Aafrika Liidu liikumise ja kogu mandri ühtsust lisas Iisraeli välisministeeriumi pressiesindaja.

Aafrika Liit ei ole juhtunut kommenteerinud.

LAV-i presidendi Cyril Ramaphosa pressiesindaja Vincent Magwenya ütles vastuseks süüdistusele nagu oleks sammu taga LAV ja Alžeeria, et Iisraelil tuleb oma väidet tõendada.

Iisrael sai AL-is vaatleja staatuse 2021. aastal kümnendeid kestnud diplomaatiliste pigutuste tulemusena, kuid ühenduse mõjuvõimsad liikmed LAV ja Alžeeria ei olnud sellega nõus, väites, et see läheb vastuollu AL-i avaldustega palestiinlaste toetuseks.

Iisraeli kui vaatleja akrediteerimine AL-i tippkohtumisele tekitas vastuolusid juba mullu. Nimelt nõudsid palestiinlased, et juudiriigilt see õigus ära võetaks. Toona moodustati probleemi lahendamiseks komisjon.

AL ei ole öelnud, kas Iisraeli staatust hakatakse arutama ka sel aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles