Lugu Müncheni pealava kõrvalt Korraks Prantsusmaalt Hiinasse sõitnud uiguuritar pisteti kolmeks aastaks koonduslaagrisse

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Hiina, anna tagasi mu isa pass, ma vajan teda, ütleb loosung Washingtonis meeleavaldusele tulnud ema ja tütre käes. Sellistel meeleavaldustel osalevate inimesi ootavad Xinjiangis karmid repressioonid.
Hiina, anna tagasi mu isa pass, ma vajan teda, ütleb loosung Washingtonis meeleavaldusele tulnud ema ja tütre käes. Sellistel meeleavaldustel osalevate inimesi ootavad Xinjiangis karmid repressioonid. Foto: Cliff Owen / AP / Scanpix

Gülbahar Hatiwaji tragöödia algas 2016. aastal, kui Prantsusmaal elav uiguurist naine sõitis pahaaimamatult korraks Hiinasse dokumente allkirjastama. Ta sattus seal kolmeks aastaks koonduslaagrisse.

«Mind vahistama tulnud politseinik konfikseeris mu passi ja mind süüdistati separatismi julgustamises,» kirjeldas Hatiwaji.

Sellest hetkest kadus pereliikmetel kaheks aastaks igasugune kontakt Hatiwajiga. Küll aga oli ilmselge, et hiinlased teavad tema lähedastest nii mõndagi – näiteks näitasid Hiina ülekuulajad Hatiwajile pilti tema Prantsuse kodanikust tütrest. See oli tehtud salaja Pariisis Eiffeli torni juures, uiguuride meeleavaldusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles