ÜRO: tehisintellekt kujutab endast inimõigustele tõsist ohtu (3)

Copy
Tehisintellektiga varustatud robot Ameca, mille arendas välja Cornwallis tegutsev ettevõte.
Tehisintellektiga varustatud robot Ameca, mille arendas välja Cornwallis tegutsev ettevõte. Foto: STEVE MARCUS / REUTERS / Scanpix

ÜRO inimõigusvolinik Volker Türk hoiatas laupäeval, et hiljutised edusammud tehisintellekti arendamisel kujutavad endast tohutut ohtu inimõigustele ning kutsus looma tagalat, mille abil vältida rikkumisi.

Sel nädalal kutsus enam kui 60 riiki, sealhulgas USA ja Hiina, reguleerima tehisintellekti kaitsetööstuses, tagamaks, et see «ei õõnestaks rahvusvahelist julgeolekut, stabiilsust ja vastutust».

Üha enam on hakatud muret tundma tehisintellekti juhitavate droonide ehk «tapjabottide» pärast, mis on võimelised tapma inimese sekkumiseta ning samuti ohu pärast, et tehisintellekt võib eskaleerida sõjalisi konflikte.

«Mind häirib sügavalt tehisintellekti hiljutiste edusammude potentsiaal tekitada kahju,» ütles Türk, lisades, et seeläbi satuks tõsisesse ohtu muuhulgas ka inimväärikus ja inimõigused.

«See on viivitamatu üleskutse nii ettevõtetele kui valitsustele arendada kiiresti välja tõhusad kaitsepiirded, mida on niivõrd hädasti tarvis,» sõnas ta.

Tehisintellekt on jõudnud meie igapäevaellu pea kõikjale, muutes internetiotsingud üha tõhusamaks, muutes harjumusi, kuidas me oma tervist jälgime ning luues uusi võimalusi, kuidas mõni rakendus võib luua kirjalikku sisu sekunditega pelga lihtsoovi ajel.

Kriitikud on toonud esile tehisintellekti arengu kitsaskohtadena privaatsusseadete rikkumise ning kallutatud algoritmide kasutuse.

«Me hoiame sel hoolega silma peal,» ütles Türk, lisades, et kavas on pakkuda omapoolset ekspertiisi selle tagamiseks, et inimõiguste mõõde jääks tehinsintellekti arenduses kesksele kohale.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles