Venemaa kukutas vigase veolaeva Progress MS-21 Vaiksesse ookeani (1)

Copy
Veolaev Progress.
Veolaev Progress. Foto: ZUMA Press Wire/Scanpix

Eile Rahvusvahelisesest Kosmosejaamast (ISS) eraldunud vigane Vene veolaev Progress MS-21 kukkus Vaiksesse ookeani, teatas täna kosmoseagentuur Roskosmos.

«Täna lahkus kosmoselaev Progress MS-21orbiidilt, sisenes atmosfääri ja lagunes. Tema elemendid, mis ära ei põlenud, kukkusid Vaikse ookeani lõunaosa mittelaevatatavasse piirkonda,» ütles Vene riiklik kosmoseagentuur.

Algselt oli Progress MS-21 kukutamine ette nähtud laupäeval.

Veolaev eraldatigi ISS-i Vene segmendi väiksest teadusmoodulist Poisk ning seejärel keerasid kosmonaudid Sergei Prokopjev ja Dmitri Petelin selle kaugjuhtimise teel ümber, et pildistada ja filmida oletatavat lekkekohta keres.

Spetsialistid analüüsisid salvestusi, kuid ei leidnud visuaalsel vaatlusel mingeid kahjustusi. Sellepärast lükati veolaeva ookeani kukutamine edasi, et uurida, miks selles rõhk alanema hakkas, ütles Roskosmos. Progress MS-21 otsustati orbiidilt ära tuua pühapäeval.

Vene kosmoseagentuur teatas 11. veebruaril, et ISS-i külge dokitud Progress MS-21 termoregulatsioonisüsteemi küttekeha on hakanud lekkima. Seda seostati Sojuz MS-22 lekkega eelmise aasta detsembris.

«Me pidime kindlaks tegema, et see ei ole süsteemiviga, vastasel juhul võinuks see tekitada samasuguseid probleeme teiste laevadega,» ütles Roskosmose mehitatud kosmoseprogrammide tegevdirektor Sergei Krikaljov.

Roskosmose juht Juri Borissov ütles 13. veebruaril, et Progress MS-21 lekke võis põhjustada meteoriit või kosmoseprügi.

14. veebruaril uurisid NASA spetsialistid oletavavat kahjustust robotkäe videokaameraga ja edastasid tulemused Vene kolleegidele täiendavaks uurimiseks.

Veolaev Progress MS-21 põkkus ISS-iga 2022. aasta oktoobris, kaasas 2,5 tonni kaaluv last.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles