USA: Hiina kaalub Venemaale relvade andmist Ukraina vastu (3)

Copy
USA välisminister Antony Blinken.
USA välisminister Antony Blinken. Foto: CLODAGH KILCOYNE / REUTERS / Scanpix

USA välisminister Antony Blinken ütles täna, et Hiina kaalub Venemaale relvade andmist sõjas Ukraina vastu, ja hoiatas Pekingit, et igasugune tarne põhjustab tõsise probleemi.

«Praegune mure põhineb meie käsutuses oleval teabel, mille järgi kaaluvad nad surmava toe pakkumist,» ütles Blinken CBSi saatele «Face The Nation».

Küsimusele, mida surmav toetus hõlmaks, vastas ta, et kõike, alates laskemoonast kuni relvade endini.

Blinken tegi samasuguseid avaldusi terves hulgas USA telekanalitele antud intervjuudes Saksamaalt, kus ta osales laupäeval Müncheni julgeolekukonverentsil ja kohtus oma Hiina kolleegi Wang Yi'ga.

Blinken ütles Wangile, et kui Hiina pakub Venemaale ainelist toetust või abi süsteemsetest sanktsioonidest kõrvalehoidmisel, on sellel tagajärjed, ütles välisministeeriumi ametnik.

Kokkuvõttes näib, et Hiina võib olla valmis minema Venemaa retoorilisest, poliitilisest või diplomaatilisest toetamisest kaugemale ja aitama teda peaaegu aasta kestnud sõjas Ukraina vastu relvastada.

Täna ABCs esinedes rõhutas Blinken, et USA president Joe Biden hoiatas oma Hiina kolleegi Xi Jinpingi juba mullu märtsis Venemaale relvade saatmise eest.

Sestsaati on Hiina olnud ettevaatlik, et mitte seda piiri ületada, sealhulgas hoidunud müümast surmavaid relvasüsteeme lahinguväljal kasutamiseks, ütles probleemiga tuttav allikas.

Müncheni konverentsil osalenud vabariiklasest senaator Lindsey Graham ütles, et Hiina poolt oleks tõsine viga anda Venemaale relvi.

Tema sõnul võrduks see praegu piletite ostmisega juba uppuvale Titanicule.

Hästi informeeritud välispoliitika pistrikuna tuntud Graham ütles samuti, et tal on kindlaid viiteid, et USA teatab peagi plaanist koolitada välja Ukraina hävitajapiloote.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles