Belgia algatas uurimise kahtlase Vene laeva suhtes

Copy
Belgia justiitsminister Vincent Van Quickenborne.
Belgia justiitsminister Vincent Van Quickenborne. Foto: Nicolas Maeterlinck/Belga/AFP/Scanpix

Belgia on algatanud uurimise seoses tema Põhjamere rannikul märgatud arvatava Vene luurelaevaga, mis võis vaadelda olulisi energia- ja sideühendusi, ütles teisipäeval minister.

Alust märgati novembris pärast seda, kui oli teatatud selle viibimisest Hollandi vetes ja see oli välja lülitanud oma laevade tuvastamise automaatse süsteemi (AIS), kohustusliku seadme, mis võimaldab laevandusametkondadel aluseid tuvastada ja jälgida.

Justiitsminister Vincent Van Quickenborne, kes on ka Belgia Põhjamere minister, ütles: «Me ei tea selle Vene laeva täpseid motiive, kuid ärgem olgem naiivsed. Eriti kui see käitub kahtlaselt meie tuuleparkide, merealuste gaasitorude ja andmekaablite ning muu kriitilise taristu läheduses.»

Van Quickenborne sõnul on Belgia merendusasutused alustanud oma uurimist koostöös teiste Põhjamere rannikuriikidega, et tugevdada julgeolekut.

Ministri büroo avalduses öeldakse: «Selle laeva läbisõitu tuleks kahtlemata vaadelda Ukraina sõja laiemas kontekstis.»

Venemaa niigi pingelised suhted läänega langesid eelmisel aastal sügavasse kriisi, kui Moskva alustas sissetungi Ukrainasse ning Euroopa Liidu ja NATO liikmesriigid, teiste seas Belgia, vastasid sanktsioonidega.

Lisaks Ukraina varustamisele kaasaegsete relvadega on NATO suurriigid püüdnud tugevdada oma kaitset, sealhulgas võimaliku varjatud meresabotaaži vastu.

Eelmise aasta septembris hävitasid veealused pommiplahvatused osa Nord Streami torujuhtmetest, mille kaudu toimetati varem Vene maagaasi Saksamaale.

Lääneriigid süüdistavad septembris toimunud gaasijuhtme plahvatustes Venemaad, kuid Moskva on süüdistanud omakorda läänt tõendeid esitamata sabotaažis.

NATO ja EL moodustasid 11. jaanuaril ühise töörühma, et tugevdada Euroopa elutähtsa infrastruktuuri, eelkõige energiavarustuse kaitset.

Van Quickenborne ütles, et kahtlane laev pööras erilist tähelepanu Belgia avamere tuuleparkidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles