USA andis loa ekspresident Toledo väljaandmiseks

BNS
Copy
Alejandro Toledo.
Alejandro Toledo. Foto: REUTERS/Guadalupe Pardo/File Photo/SCANPIX

USA andis loa korruptsioonis süüdistatud Peruu endise presidendi Alejandro Toledo väljaandmiseks, teatas teisipäeval Peruu peaprokuratuur.

«Meid on teavitatud, et USA välisministeerium andis loa Alejandro Toledo Manrique väljaandmiseks kokkumängu ja rahapesu kuritegude eest,» kirjutas prokuratuur Twitteris.

Ametkond teatas, et koordineerib oma riigi ja välismaiste võimudega 2001.-2006. aastani valitsenud Toledo väljaandmisprotseduuri.

USA elanik Toledo peeti kinni 2019. aasta juulis seoses talle Peruus esitatud süüdistustega ning ta on sestsaati olnud Ühendriikides koduarestis.

Lima süüdistab endist riigipead selles, et ta sai Brasiilia ehitusfirmalt Odebrecht riigihangete eest kümneid miljoneid dollareid.

Toledo on USA-s elanud alates oma presidendiaja lõpust. 2011. aastal tegi ta väikese pausi, kandideerides teiseks ametiajaks, kuid sai esimeses voorus lüüa.

Prokurörid nõuavad talle 20 aasta ja kuue kuu pikkust vanglakaristust.

Toledo on tunnistanud, et Odebrecht maksis vähemalt 34 miljonit dollarit ja et tema sai osa sellest rahast, kuid kinnitab oma süütust, väites, et äritehinguid juhtis praeguseks surnud ärimees Josef Maiman.

USA ametnikud ei ole veel Toledo väljaandmisluba veel kinnitanud.

Ekspresident on üks neist Peruu endistest riigipeadest, kelle kohtumenetlus on käimas või kes on juba korruptsioonis süüdi mõistetud.

Nende seas on Alberto Fujimori (võimul 1990-2000), Ollanta Humala (2011-2016), Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018), Martín Vizcarra (2018-2020) ja Pedro Castillo (2021-2022).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles