Vene oligarhid püüavad sanktsioonidest endiselt kõrvale põigelda

Copy
Pjotr Aven Moskvas 16. märts 2017.
Pjotr Aven Moskvas 16. märts 2017. Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/SCANPIX

Vene president Vladimir Putinile lähedased oligarhid, kelle kontod külmutati või vara konfiskeeriti, püüavad endiselt Lääne sanktsioonidele vastu seista või neist kõrvale põigelda, kirjutas AFP.

Suurbritannia võimud on külmutanud umbes 18,4 miljardi naela väärtuses Vene varasid ja Euroopa Liidu võimud 17 miljardi euro väärtuses.

Suuremad oligarhid on valdavalt hoidnud madalat profiili, kuid osa on algatanud kulukaid kohtuasju ja teised püüdnud leida pelgupaika riikidest, kus sanktsioonid ei kehti.

Vene pankur Pjotr Aven, kes väidab, et tal Kremliga sidemed puuduvad, on palunud Briti valitsusel vabastada tema külmutatud kontodelt 60 000 naela kuus, et katta tema pere elutähtsad vajadused.

Aven, kes asutas koos oligarhide Mihhail Fridmani ja Herman Khaniga investeerimisfirma LetterOne, on kolinud Lätti.

Suur hulk oligarhe, nende seas Aven, Fridman ja Khan, aga ka Roman Abramovitš ja Ališer Usmanov, on kasutanud oma varandust, et esitada Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu vastu hagisid.

Alumiiniumiärimees Oleg Deripaska, kelle isiklik varandus kahanes Forbesi andmeil mullu poole võrra 1,7 miljardi dollarini, on andnud sanktsioonide tõttu kohtusse ka Washingtoni.

Deripaska on veetnud suurema osa ajast Venemaal, kus üks talle kuuluv hotell aga võimude poolt konfiskeeriti, kui ta oli kirjeldanud Ukraina-invasiooni sõjana. Kreml eelistab terminit «erioperatsioon».

Abramovitš püüdis algul sobitada Moskva ja Kiievi vahel rahuläbirääkimisi ja hoida Läänega häid suhteid, kuid oli sellest hoolimata sunnitud oma jalgpalliklubi Chelsea maha müüma.

Sestsaati on teda korduvalt nähtud Iisraelis, mille kodanik ta on, aga ka Araabia Ühendemiraatides ja Türgis, mis ei ole Vene eliidile karistusmeetmeid kehtestanud.

Dubai on sanktsioonialused avasüli vastu võtnud ja nimetanud ühe oma rajooni ümber «Väikeseks Moskvaks».

Abramovitš on Vene terasehiiu Evraz suurim osanik ja tema varandus on meedia andmeil vähenenud poole võrra umbes 7 miljardi dollarini.

Ukrainas sündinud Fridman on jäänud elama Londonisse, kinnitas tema advokaat AFP-le. Kohalike ajalehtede teatel on nähtud teda teatris šampanjat joomas.

Sanktsioonidest hoolimata kuulub oligarhidele endiselt kopsakas varandus.

«Keeruline on öelda, kui palju kahju nad on kandnud, sest me ei tea, kui palju neil enne oli,» märkis Georgetowni Ülikooli professor Jodi Vittori, kes on uurinud riiklikku korruptsiooni.

Kinnisvara külmutamine Londonis on seejuures keerukas protsess, kuna vara kuulub sageli maksuparadiisides registreeritud varifirmadele, anonüümsetele usaldusfondidele või sugulastele.

ÜK-s kuulub teadmata investoritele, kellest osa on lähedased Kremlile, umbes 52 000 kinnistut, teatas Transparency International UK hiljutises raportis.

Oligarhid ei pruugi Kremli ja Vene-Ukraina sõda otseselt mõjutada, kuid neil on kaudne roll abipakkujatena, märkis Vittori.

Näiteks pakutakse palgasõdureid erasõjafirmade nagu Wagner kaudu, mille juht on Putini liitlane Jevgeni Prigožin.

«Oligarhide olulisus ei seisne ainult mõjus, vaid nad teevad Vene režiimi jaoks teatud asju: pakuvad palgasõdureid, olulisi mineraale sõjamasinale, pesevad raha režiimi või Putini enda jaoks,» ütles Vittori.

«Seega on neile sanktsioonide kehtestamine endiselt oluline.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles