Nobeli rahupreemiale esitati tänavu 305 kandidaati

Copy
Nobeli rahukeskus Oslos.
Nobeli rahukeskus Oslos. Foto: Ali Zare / NTB / AFP / Scanpix

Norra Nobeli komitee teatas täna, et selle aasta rahupreemiale esitati 1. veebruari tähtajaks 305 kandidaati, mis on nelja aasta väikseim arv.

Rahupreemiale nomineeritud 212 isiku ja 93 organisatsiooni nime ei avaldatud, kuivõrd tava kohaselt on need 50 aastat salastatud.

Oslos baseeruv komitee märkis, et kandidaatide arv oli väikseim alates 2019. aastast, jäädes alla mullusele 343-le.

Kandidaate saab esitada tohutu hulk inimesi, nende seas riigipead ja poliitikud, professorid, välispoliitikainstituutide direktorid, varasemad laureaadid ja Norra Nobeli komitee liikmed.

Samas võivad isikud, kellel on õigus kandidaate esitada, enda esitatud isiku või organisatsiooni nime ise avaldada.

Näiteks ütles Norra Rohelise Partei seadusandja Lan Marie Berg, et esitas kandidaadiks Rootsi kliimaaktivisti Greta Thunbergi ja tema Uganda kolleegi Vanessa Nakate.

Thunberg on kandidaadiks esitatud neljal korral, sealhulgas mullu, kui võit läks Ukraina, Valgevene ja Vene inimõigusaktivistidele.

Mulluse rahupreemiaga mõisteti karmilt hukka Vene president Vladimir Putin, kelle Ukraina-invasioon tegi lõpu pikale rahule Euroopas, ja tema autokraatlik liitlane, Valgevene režiimi juht Aleksandr Lukašenka.

Oslo rahu-uuringute instituudi direktor Henrik Urdal avaldas 1. veebruaril enda nimekirja tänavustest rahupreemia favoriitidest. Nende seas Iraani inimõiguslane Narges Mohammadi, Afganistani naisõiguslane Mahbouba Seraj, Myanmari esindaja ÜROs Kyaw Moe Tun, Rahvusvaheline Kohus (ICJ) ja teised.

Nobeli rahupreemia antakse välja Norra pealinnas Oslos, samas kui ülejäänud preemiad antakse üle Rootsi pealinnas Stockholmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles