Sunak lubas «jätkata võitlust» Euroopa Liiduga Põhja-Iirimaa asjus

Copy
Briti peaminister Rishi Sunak.
Briti peaminister Rishi Sunak. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / Scanpix Baltics

Briti peaminister Rishi Sunak andis täna mõista, et lepe Euroopa Liiduga Põhja-Iirimaa Brexiti-järgse kaubanduskorra üle ei ole silmapiiril, kuid ÜK «jätkab võitlust» rahuldava tulemuse nimel.

«Peame Euroopa Liiduga jätkuvalt intensiivseid läbirääkimisi, et jõuda leppeni, mis vastab tingimustele, mille olen seadnud,» ütles peaminister parlamendile.

«Mul on hea arusaam sellest, mida vaja läheb, ja jätkan võitlemist, kuni selle kätte saan,» lisas ta.

Ta tõi välja kolm peamist prioriteeti läbirääkimistel: demokraatliku suveräänsuse tagamine Põhja-Iirimaale, provintsi staatuse säilitamine Ühendkuningriigi osana ja «praktiliste lahenduste» leidmine ettevõtete raskustele.

Põhja-Iiri Demokraatlik-Unionistlik Partei (DUP) on vastu Brexiti-leppe protokollile, mis jättis provintsi ELi ühisturule, samas kui ülejäänud ÜK sellest lahkus.

Partei on keeldunud protestiks liitumast provintsi võimujagamisvalitsusega.

DUP juht Jeffrey Donaldson ütles, et protokolli ei tule ainult reformida, vaid see tuleb asendada «läbi leppe õiguslikult siduva ümberkirjutamise».

DUPle ja käremeelsetele tooridele tekitab erilist meelehärmi võimalus, et protokolli järelevalvet hakkab teostama Euroopa Kohus ilma, et Põhja-Iiri seadusandjatel selles sõnaõigus oleks.

Samas on Sunak ka surve all parandada keerulisi suhteid ELiga, et taaselustada ÜK majandust, millele on hoobi andnud Brexit, koroonaviiruse pandeemia ja sõda Ukrainas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles