KARISTAMATA KURITÖÖD ⟩ Kodusõja kõrval hävitab Kesk-Aafrika Vabariigis elusid vägistamisepideemia (1)

Barbara Debout
, AFP ajakirjanik
Copy
Seksuaalrünnaku ohvriks langenud 15-aastane Kesk-Aafrika Vabariigi neiu varjab lehega oma nägu, poseerides uudisteagentuuri AFP fotograafile riigi pealinnas Banguis.
Seksuaalrünnaku ohvriks langenud 15-aastane Kesk-Aafrika Vabariigi neiu varjab lehega oma nägu, poseerides uudisteagentuuri AFP fotograafile riigi pealinnas Banguis. Foto: BARBARA DEBOUT / AFP / SCANPIX

Camille silmitseb ainiti oma sõrmi, mis näpivad närviliselt kleidiserva. Tema liigutused on ärevad ja haprad näojooned annavad aimu, et tegemist on vaid 15-aastase neiuga. Ta ütleb, et septembri lõpus, mõni nädal enne uue kooliaasta algust, vägistas nõbu ta.

Camille – tegemist on varjunimega – on raskustes oma kannatuste sõnadesse panemisel. «Ma olin koos oma vendade ja õdedega ühes toas… Mu nõbu tuli tuppa ja käskis kõigil lahkuda,» räägib ta, kannatades toimunut meenutades silmnähtavalt.

«Kui uks oli sulgunud, pani ta käe mu suu peale,» lausub neiu, tehes järele mainitud žesti. «Ma tahtsin karjuda, kuid ta ei lasknud.» Camille’i hääl on rääkides vaibunud sosinaks.

Kesk-Aafrika Vabariigis (KAV), mis on maailma üks vähem arenenud riike ja kus möllab alates 2013. aastast sisuliselt kodusõda, on seksuaalvägivald naiste, laste aga ka meeste vastu pidevalt kasvanud, kinnitavad ühenduse Piirideta Arstid (MSF) andmed. Paljud langevad mässuliste või riigi julgeolekujõudude ohvriks, kuid umbes pooled kannatanutest tunnevad abiühenduse sõnul oma ründajaid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles