Hiina kutsus Venemaad ja Ukrainat üles kõnelustele

Copy
Venemaa president Vladimir Putin Kremlis kohtumisel Hiina diplomaadi Wang Yiga.
Venemaa president Vladimir Putin Kremlis kohtumisel Hiina diplomaadi Wang Yiga. Foto: Anton Novoderezhkin/ REUTERS / Scapix

Hiina kutsus reedel ehk konflikti esimesel aastapäeval avaldatud 12-punktilises dokumendis «poliitilise lahenduse» kohta Venemaad ja Ukrainat üles pidama võimalikult kiiresti rahuläbirääkimisi ning hoiatas, et konfliktis ei tohi kasutada tuumarelvi.

«Kõik osapooled peaksid toetama Venemaad ja Ukrainat, et nad töötaksid samas suunas ja alustaksid võimalikult kiiresti otsest dialoogi,» teatas Hiina välisministeerium.

Ministeeriumi üleskutses rõhutati, et «tuumarelvi ei tohi kasutada ja tuumasõdu pidada».

«Tuumarelvi ei tohi kasutada ja tuumasõdu pidada. Tuumarelvadega ähvardamisele või nende kasutamisele tuleb igati vastu seista,» seisis ministeeriumi avalduses.

Hiina kutsus ühtlasi Venemaad ja Ukrainat vältima tsiviilisikute ründamist.

«Konflikti osapooled peaksid rangelt järgima rahvusvahelist humanitaarõigust ning vältima tsiviilisikute või tsiviilobjektide ründamist,» lisati dokumendis.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles neljapäeval, et ei ole Hiina lubatud rahuplaani veel näinud, kuid tahaks enne hinnangu andmist Pekingiga ses asjas kohtuda.

Peking on lubanud esitada sel nädalal, Vene vägede sissetungi aastapäeval, Ukraina konfliktile poliitilise lahenduse.

«Hiina on meile öelnud, et neil on selline algatus. Aga mina ei ole seda dokumenti veel näinud,» ütles Zelenskõi Kiievis pressikonverentsil.

Hiina on üritanud näidata end konfliktis erapooletuna, kuid on samas säilitanud tihedad sidemed strateegilise liitlase Venemaaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles