Orbán: Soome ja Rootsi NATO-liikmesus vajab veel arutelu (15)

Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Scanpix

Ungari peaminister Viktor Orbán ütles raadiousutluses, et parlamendifraktsioonidel on vaja Soome ja Rootsi NATO-ga liitumise taotlusi veel arutada, enne kui on võimalik nende üle hääletada, vahendas uudisteagentuur Reuters.

Orbáni sõnul on ta palunud oma Fideszi parteil taotlusi toetada, aga kõik erakonnad ei ole NATO laienemisest samavõrd innustunud.

Ta rõhutas, et Ungari toetab Soome ja Rootsi NATO-ga ühinemist, kuid Türgi muresid seoses Rootsi liikmesusega tuleks kuulda võtta.

Ungari parlament alustab Soome ja Rootsi NATO-ga liitumise arutelu järgmisel nädalal ja peaks hääletuseni jõudma ülejärgmisel.

Bloomberg teatas eile , et Ungari parlamendil on kavas saata enne arutelu delegatsioon Soome ja Rootsi. Ka Fideszi parlamendirühma esimees Máté Kocsis ütles, et fraktsioon ei ole küsimuses üksmeelne ja soovib enne otsuse langetamist lisateavet.

Fideszil on Ungari parlamendis enamus, nii et tema otsus jääb maksma.

Ungari on peale Türgi ainus NATO riik, kes pole ratifitseerinud Soome ja Rootsi taotlust sõjalisse alliansi kuulumiseks. Liikmeks saamiseks on vaja kõigi riikide heakskiitu.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles