ISW: Venemaa seab Ukraina põhjaosas ja Moldovas tingimusi operatsiooniks võõra lipu all

Postimees
Copy
Ukraina sõdurid õppustel Tšornoboli lähistel Valgevene piiril 20. veebruaril.
Ukraina sõdurid õppustel Tšornoboli lähistel Valgevene piiril 20. veebruaril. Foto: Sergei Supinsky / AFP / Scanpix

Kreml näib seadvat tingimusi võõra lipu all toimuva operatsiooni korraldamiseks Tšernihivi oblasti rahvusvahelisel piiril ja Moldovas enne ühe aasta möödumist Venemaa täiemahulisest sissetungist Ukrainasse, kirjutab Ameerika sõjauuringute instituut (ISW) tänases ettekandes.

Ukraina põhjapoolne väejuhatus teatas eile, et Venemaa väed valmistavad ette võimalikku operatsiooni Tšernihivi oblasti piirialal. Väejuhatuse sõnul on Ukraina luure täheldanud, et Venemaa konvoid, milles on tunnusmärkideta sõjatehnikat ja Ukraina sõjaväe vormiriietust meenutavatesse vormidesse riietatud personali, liiguvad Tšernihivi oblasti piiri lähedastele aladele.

Selle operatsiooni eesmärk oleks tõenäoliselt süüdistada Ukraina vägesid Valgevene riigi territoriaalse terviklikkuse rikkumises, kirjutab ISW. Kreml võib valmistada ette rünnakuid võõra lipu all, et sundida Valgevenet sõtta pärast Valgevene juhi Aljaksandr Lukašenka 16. veebruari avaldust, et Valgevene astub sõtta ainult siis, kui Ukraina neid ründab. 21. veebruaril väitis Valgevene kaitseministeerium, et Valgevene väed täheldasid Ukraina vägede koondumist oma piiridel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles