Saksamaa nõuab sõja mainimist G20 ühisavalduses (3)

Copy
Saksa rahandusminister Christian Lindner G20 kohtumisel Indias.
Saksa rahandusminister Christian Lindner G20 kohtumisel Indias. Foto: Samuel Rajkumar/Reuters/Scanpix

Saksamaa nõudis täna sõja mainimist G20 rahandusministrite kohtumise ühisavalduses, sest käivad jutud, et võõrustaja India tahab sellest hoiduda.

G20 eesistujamaa India on sattunud ebamugavasse olukorda, sest on keeldunud hukka mõistmast oma «ajaproovile vastu pidanud sõbra» Venemaa kallaletungi Ukrainale, millest möödub reedel aasta.

Ajakirjanduse teatel tahab India hoida ära sõna «sõda» sattumist laupäeval Bengalurus lõppeva G20 rahanduministrite ja keskpangajuhtide kohtumise ühisavaldusse.

Venemaa, kes on samuti G20 liige, ei ole kohtumisel ministriga esindatud, kuid Vene välisminister Sergei Lavrov peaks võtma osa järgmisel nädalal New Delhis peetavast G20 välisministrite kohtumisest.

«Oleme olnud aasta otsa tunnistajaks sellele kohutavale sõjale Ukrainas, mida alstas Venemaa. Ja eriti päeval nagu tänane ja puhul nagu G20 kohtumine, on vaja absoluutset selgust,» rõhutas Saksa rahandusminister Christian Lindner Ukraina sõja alguskuupäevale 24. veebruarile viidates.

«See on sõda. Ja sel sõjal on põhjus, on üks põhjus ning see on Venemaa ja (Vene president) Vladimir Putin. See peab olema G20 finantskohtumisel selgelt väljendatud,» nõudis ta.

Lindner ütles, et Saksamaa ei nõustu novembrikuise G20 Indoneesia tippkohtumise liidrite deklaratsiooni sõnastuse lahjendamisega.

Selles avalduses mõistis enamik liikmeid sõja karmilt hukka, meenutas ta.

Vene president toonasel kohtumisel ei osalenud.

«Ma olen kindel, et India jääb eesistujana Bali sõnastuse juurde,» avaldas Lindner lootust.

Veel ei ole kindel, kas Bengalurus üldse ühisavaldus tehakse, sest mitmel viimasel kohtumisel ei ole see õnnestunud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles