NATO lubab Ukrainat otsustavalt toetada (1)

Copy
NATO lipp.
NATO lipp. Foto: Shutterstock

NATO toetab Ukrainat otsustavalt ja Venemaa püüded vapra ukraina rahva meelekindlust murda kukuvad läbi, kinnitas allianss reedel.

NATO nõuab Vene vägede Ukrainasse tungimise esimese aastapäeva puhul tehtud avalduses Venemaalt selle ebaseadusliku sõja kohest lõpetamist ja rõhutab, et Moskval tuleb sõjakuritegude eest vastutada.

Allianss märgib, et jõhker agressioonisõda Ukraina vastu on kümnendite suurim oht Euro-Atlandi julgeolekule, ning tõotab liitlaste solidaarsust Ukraina valitsusele ja rahvale oma riigi, maa ja meie ühiste väärtuste kangelaslikul kaitsel.

NATO avaldab austust langenuile ning taunib inimestele põhjustatud kannatusi ja hävingut, mida Venemaa ebaseaduslik sõda on kaasa toonud elupiirkondadele ning tsiviil- ja energiataristule.

«Me suurendame veel poliitilist ja praktilist toetust end Venemaa invasiooni vastu kaitsvale Ukrainale ning säilitame selle toe nii kauaks kui vaja, et aidata Ukrainal võita,» märgib allianss.

«Toetame otsustavalt Ukraina püüdlusi kindlustada endale vaba ja demokraatlik tulevik. Kinnitame vankumatut toetust Ukraina iseseisvusele, suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele tema rahvusvaheliselt tunnustatud piirides,» seisab avalduses, milles lisatakse, et Ukrainal on täielik õigus end kaitsta ja ise valida oma julgeolekukorraldus.

Venemaa kannab selle sõja eest täit vastutust, lisab NATO, osutades ÜRO harta ja Moskva rahvusvaheliste kohustuste rikkumisele.

«Me oleme kutsunud Venemaad pidama Ukrainaga konstruktiivseid ja usaldusväärseid läbirääkimisi, kuid Venemaa ei ole ilmutanud ehtsat valmisolekut õiglaseks ja kestvaks rahuks,» ütleb NATO.

«Me jätkame otsusekindlalt koordineeritud rahvusvahelist survet Venemaale. Me mõistame hukka ka kõik need, sealhulgas Valgevene, kes Venemaa sõjale aktiivselt kaasa aitavad,» lisab NATO.

Viimane punkt viitab ka Venemaad ründedroonidega varustanud Iraanile, kuid võib samuti kätkeda Hiinat, kuna NATO peasekretär Jens Stoltenberg jagas sel nädalal USA kartust, et Peking kavatseb Venemaad Ukraina sõjaks relvadega varustada.

NATO hoiatab avalduses ka, et kellelgi ei tohi olla karistamatust Venemaa sõjakuritegude ja teiste metsikuste eest, iseäranis Ukraina tsiviilelanikkonna kallal, sealhulgas laste küüditamise ja konfliktiga seotud seksuaalvägivalla eest.

«Venemaa peab selle sõja otsekohe lõpetama ja viima oma väed Ukrainast välja vastavalt ÜRO Peaassamblees 23. veebruaril 2023 vastu võetud resolutsioonile ja teistele ÜRO Peaassamblee asjakohastele resolutsioonidele.»

Sõda ohustab ka globaalset julgeolekut, tõdeb allianss, juhtides tähelepanu energiašantaažile, maailma toiduvarude nappusele seoses sõjaga, Moskva kuritahtlikule hübriidtegevusele, üleilmsele desinformatsioonikampaaniale, vastutustundetule tuumaretoorikale, mis näitab selgelt, et Venemaa eirab rahvusvahelisi norme ja miljardite maailma inimeste heaolu.

«NATO püüdleb ka edaspidi rahu, julgeoleku ja stabiilsuse poole kogu Euro-Atlandi piirkonnas. NATO on kaitseallianss,» rõhutatakse avalduses.

Pühendumus NATO 5. artiklile, mille järgi käsitletakse ühe liikme ründamist rünnakuna kogu alliansi vastu, on tugevam ja ühtsem kui kunagi varem, kinnitab allianss.

«Me oleme valmis kaitsma iga tolli liitlaste territooriumist kõigi ohtude ja väljakutsete eest,» rõhutatakse avalduses.

Ukraina ei kuulu NATOsse, kuid avalduses lubatakse tugevdada partnerlust Ukraina Euro-Atlandi püüdlustes, mis väljendub Euroopa Liidu kandidaadi staatuses.

«Venemaa katsed murda vapra ukraina rahva kindlameelsust kukuvad läbi. Ukrainlased võitlevad vapralt vabaduse ja iseseisvuse eest. Me toetame neid,» lubab NATO.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles