Prantsusmaa president on valmis iseseisvusele kalduva Korsika staatust muutma

Copy
"Prantsusmaa välja," nõuab grafiti Korsika pealinnas Ajaccios.
"Prantsusmaa välja," nõuab grafiti Korsika pealinnas Ajaccios. Foto: PASCAL POCHARD-CASABIANCA/AFP/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron kinnitas täna, et tal pole tabusid tugeva iseseisvusliikumisega päikselise Vahemere saare Korsika staatuse reformimisel.

Macron kinnitas Pariisis peetud kõnelustel Korsika valitud ametnikega, et kõik muudatused, sealhulgas Korsika autonoomia, võidakse lisada kavandatavale laiemale põhiseadusreformile, ütles üks tema nõunikest.

Kuid riigipea jäi kindlaks kahele «punasele joonele» – Korsika jäämisele Prantsusmaa osaks ja vastuseisule «kahe kodanikeklassi» loomise osas.

Macroni büroo ütles, et kõnelustel peaks kokku lepitama ettepanekus, mis lisatakse tema põhiseaduse muudatustele, mis on kavas välja kuulutada sügisel.

Takistused uute läbirääkimiste teelt Pariisi ja Korsika vahel näivad olevat kõrvaldatud pärast seda, kui Prantsuse võimud vabastasid tingimisi kaks meest, keda süüdistati osavõtus saare prefekti Claude Érignaci mõrvast 1998. aastal.

Eile vabastatud Alain Ferrandi ja jaanuaris vabastatud Pierre Alessandri olid mõlemad mõistetud vangi kui saare pealinna Ajaccio tänavatel Erignaci selga tulistanud mõrvarühma arvatavad liikmed.

Kui mandril olid nad oma väidetava rolli pärast saare kõrgeima riigiametniku mõrvas suuresti vihatud, siis Korsikal nähti neis poliitvange.

Mõned meeleavaldused, kus nõuti nende vabastamist, muutusid vägivaldseks, näiteks 2022. aasta aprillis, kui kümned inimesed kähmlesid politseiga pärast seda, kui veel üks ​​Erignaci mõrvas süüdistatud rühma liige Yvan Colonna vanglas surnuks kägistati.

Macron oli reedel väljendanud reedel Korsika esindajaile ühist soovi allkirjastada lepe Korsika ülesehitamiseks.

Kuid president hoiatas, et kompromisslahenduse leidmine ei rahulda kunagi kõiki 100 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles