Poola peaminister: Euroopa sanktsioonipakett on liiga pehme

Copy
Poola peaminister Mateusz Morawiecki.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki. Foto: Madis Veltman/Postimees

Poola peaminister Mateusz Morawiecki ütles reedel Ukrainat külastades, et Euroopa Liidu välja pakutud viimased sanktsioonid Venemaa vastu on liiga pehmed ja liiga nõrgad.

Euroopa diplomaadid lootsid Brüsselis esimese sõja aasta möödudes välja kuulutada uue sanktsioonipaketi, kuid ütlesid, et läbirääkimised takerdusid Poola vastuväidete tõttu.

«Mis puudutab 10. sanktsioonipaketti, siis me ei ole sellega rahul, sest see on liiga pehme, liiga nõrk. Teeme ettepaneku kanda sinna veel inimesi,» ütles Morawiecki.

«Oleme juba pikka aega soovitanud lisada ka täiendavaid Venemaa tooteid,» lisas ta.

Diplomaatilised allikad Brüsselis kaebasid, et Poola karmistamisnõuded viivitavad väga olulise paketi elluviimist.

Sanktsioonide 10. voor külmutaks kolme Venemaa panga EL-i valduses olevad varad, kehtestaks ekspordikontrolli 11 miljardi euro (11,6 miljardi dollari) väärtuses aastas kaupadele ja tabaks Moskvat varustavaid Iraani droonitootjaid.

Kuid Poola soovib ka Venemaalt rehvide valmistamiseks kasutatava sünteetilise kummi importimise keeldu, ütlesid anonüümsust palunud diplomaadid AFP-le.

Itaalia soovib enne taolist keeldu aga pikka üleminekuperioodi, et anda oma rehvitööstusele aega uute tarnijate leidmiseks.

Üks diplomaat kurtis, et Poola on «Euroopat karistanud», kuna Suurbritannia ja USA olid saanud oma viimastest sanktsioonidest kiiremini teada anda.

Brüssel lootis oma meetmed välja kuulutada neljapäeva hilisõhtul ja avaldada üksikasjad järgmisel päeval, kuid kõnelused katkesid reedel kokkuleppeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles