G7 hoiatas Venemaa vastaste sanktsioonide õõnestajaid

Copy
Jaapani peaminister Fumio Kishida juhtimas G7 liidrite veebitippkohtumist.
Jaapani peaminister Fumio Kishida juhtimas G7 liidrite veebitippkohtumist. Foto: Jaapani valitsuse pressiteenistus / Kyodo / Reuters / Scanpix

G7 liidrid hoiatasid täna riike, et neile läheb kalliks maksma, kui nad aitavad jätkuvalt Venemaal mööda hiilida rahvusvahelistest sanktsioonidest, mis on kehtestatud Ukraina sõja peatamiseks.

«Kutsume kolmandaid riike või teisi rahvusvahelisi toimijaid, kes püüavad meetmetest kõrvale hiilida või neid õõnestada, lõpetama Vene sõja materiaalse toetamise, vastasel juhul läheb see neile kalliks maksma,» seisis ühenduse liidri virtuaalse tippkohtumise järel tehtud avalduses.

«Heidutamaks sellist tegevust kogu maailmas, astume me samme kolmandatest riikidest toimijate vastu, kes toetavad materiaalselt Venemaa sõda Ukrainas,» lisati avalduses.

«Me pühendume hoogustama meie diplomaatilist, finants- ja sõjalist toetust Ukrainale ning suurendama hinda Venemaale ja neile, kes toetavad seda sõjalist jõupingutust.»

Avalduses ei nimetatud konkreetselt ühtegi riiki, kuid Venemaa on kasutanud Ukraina vastu Iraanis valmistatud droone ning Washington hoiatas hiljuti, et Hiina kaalub Moskva toetamist sõjas. Hiina eitab seda.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi osales G7 tippkohtumisel videosilla vahendusel ning ühenduse eesistuja Jaapan kaalub tema kutsumist näost-näkku tippkohtumisele mais Hiroshimas.

«Mis puutub otsustamisse, millised riigid ja organisatsioonid kutsutakse mais G7 Hiroshima tippkohtumisele, langetame me otsused G7 eesistujana pärast konsultatsioone asjaomaste riikidega,» ütles Jaapani peaminister Fumio Kishida.

Jaapan teatas sel nädalal, et pakub Ukrainale täiendavalt 5,5 miljardi dollari väärtuses finantsabi.

G7 riigid rõhutasid tänases ühisavalduses, et Venemaa vastutustundetu tuumaretoorika on vastuvõetamatu ning juhul, kui Venemaa peaks kasutama keemia-, bio-, radioloogilist või tuumarelva, siis reageeritakse sellele karmide meetmetega.

«Me väljendame meie sügavaimat muret seoses Venemaa jätkuva okupatsiooni ja kontrolliga Zaporižžja tuumajaama üle,» ütlesid G7 liidrid ühisavalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles