Euroopa Liit leppis kokku uutes sanktsioonides Venemaa vastu

Copy
Foto: Alex Bona

Euroopa Liit leppis Ukraina sõja esimesel aastapäeval kokku uutes sanktsioonides Venemaa vastu, teatas reedel ühenduse eesistuja Rootsi.

Rootsi ütles, et ELi 10. sanktsioonipakett sisaldab «sihitud piiravaid meetmeid üksikisikute ja (majandus)üksuste vastu, kes toetavad sõda, levitavad propagandat või tarnivad droone, mida Venemaa kasutab sõjas». Lõplikult peaks pakett heaks kiidetama laupäeva hommikul, kui ükski ELi riik ei esita vastuseisu.

Üks diplomaat ütles AFP-le, et sanktsioonid hõlmavad 120 isikut ja ettevõtet ning veel kolme Vene panka. Teise diplomaadi sõnul ei näe sanktsioonide osas saavutatud kokkulepe mingeid kompromisse Euroopa Komisjoni esitatud ettepanekule.

Pakett näeb ette Venemaa ilmajätmist 11 miljardi euro väärtuses tööstuskaupadest ning võtab sihikule Iraani droonitootjad, kelle õhusõidukeid kasutab Moskva Ukraina sihtmärkide ründamiseks.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles, et sanktsioonide alla minevad kaubad hõlmavad elektroonikat ja komponente, mida saab kasutada Venemaa droonides, rakettides, helikopterites ja teistes relvasüsteemides. Ta märkis, et EK ettepanek sisaldab ka sanktsioonide kehtestamist seitsmele Iraani ettevõttele, mis tarnivad Venemaale kahesuguse kasutusega tooteid.

EL on alates eelmise aasta 24. veebruarist kehtestanud Venemaale juba üheksa sanktsioonipaketti.

Poola peaminister Mateusz Morawiecki ütles reedel Kiievit külastades, et Brüsseli ettepanekud olid liiga pehmed ja liiga nõrgad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles