USA kiitis heaks uue abipaketi Ukrainale, sanktsioonid Venemaale (1)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja USA riigipea Joe Biden Kiievis.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja USA riigipea Joe Biden Kiievis. Foto: Dimitar Dilkoff / AFP / Scanpix

USA presidendi Joe Bideni administratsioon kinnitas eile solidaarsust Ukrainaga, kiites heaks uue kahe miljardi dollari suuruse abipaketi Ukrainale ning täiendavad sanktsioonid Venemaale.

Pentagoni teatel sisaldab uus relvaabi pakett rohkem laskemoona, elektroonilise sõjapidamise avastamise seadmeid ja muud varustust Venemaa mehitamata relvasüsteemide vastu, samuti mitut tüüpi droone, mille seas on ka Switchblade 600 kamikaze-droonid.

«Rasked ajad võivad olla ees, kuid olgem endiselt selgesilmsed selles, mis on kaalul Ukrainas,» ütles USA kaitseminister Lloyd Austin, «tagamaks, et reeglite ja õiguste maailma ei asendaks türannia ja segaduse maailm».

Valge Maja ütles, et uued sanktsioonid tabavad rohkem kui 200 inimest ja majandusüksust, mis veelgi nõrgendab Venemaa majandust ning vähendab tema võimet pidada sõda Ukraina vastu.

Bideni administratsioon piirab veelgi eksporti Venemaale ning tõstab mõnede Vene kaupade imporditariife.

USA rahandusministeerium kinnitas reedel sanktsioonid, mis tabavad Vene firmasid, pangandust, tootjaid ja üksikisikuid ning on suunatud nende vastu, kes on aidanud Venemaal vältida varasemaid sanktsioone.

Rahandusministeeriumi teatel on seekord sihikul muu hulgas Venemaa metallide ja kaevandussektor.

USA välis- ja kaubandusministeerium, samuti kaubandusesindaja ametkond teatasid reedel plaanist suurendada survet Venemaale. Need sammud hõlmavad viisapiiranguid 1219 Vene sõjaväelasele, 2,8 miljardi dollari ulatuses tariifide suurendamist Venemaa toodetele ning ligi 90 Venemaa ja kolmandate riikide, seal hulgas Hiina firmade lisamist sanktsioonidest kõrvalehiilijate nimekirja.

Pentagoni teatel hõlmab uus abipakett Ukrainale laskemoona mitmikraketiheitjatele HIMARS, mürske kaliibriga 155 mm, laskemoona laserjuhtimisega raketisüsteemidele, demineerimisvarustust, droone CyberLux K8 UAS, Switchblade 600, Altius-600 ja Jump 20.

Samuti nähakse ette Ukraina sõjaväelaste väljaõppe rahastamist.

Bideni administratsioon otsustas teiste seas kehtestada sanktsioonid Vene asepeaministrile Tatjana Golikovale, energiaministrile Nikolai Šulginovile, loodusressursside ministrile Aleksandr Kozlovile, teadus- ja kõrgharidusministrile Valeri Falkovile, tööministrile Anton Kotjakovile, tsiviilkaitseministrile Aleksandr Kurenkovile, kultuuriministrile Olga Ljubimovale ja spordiminister Oleg Matõtsinile.

Sanktsioonid tabavad ka Pihkva oblasti kuberneri Mihhail Vedernikovi, Kemerovi oblasti kuberneri Sergei Tsivilevi, Kurgani oblasti kuberneri Vadim Šumkovi, Burjaatia liidrit Aleksei Tsõdenovi ja teisi.

Washingtoni teatel rakendatakse sanktsioone Vene kaitseministeeriumi süvaveeuuringute peavalitsusele ning laevafirmadele Argus-Holding ja Pola Rayz.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles